Thaimaan paratiisirannoilla vaeltelu on monen suomalaisenkin mielestä houkuttelevampi vaihtoehto viettää eläkepäiviä kuin lumenluonti kotimaassa. Edulliset kustannukset ja sairaanhoito, sää, monipuoliset palvelut ja mukava ilmapiiri ovat hyviä syitä vaihtaa mannerta. Katsomme tässä, minkälaiset edellytykset suomalaisella eläkeläisellä on muuttaa Thaimaahan.

Thaimaa on luonut eläkeläisiä varten oman viisumityypin. Eläkeläisviisumia (tyyppi O-A) voivat hakea kaikki yli 50-vuotiaat riippumatta siitä, ovatko he eläkkeellä. Usean maahantulon O-A -viisumi oikeuttaa vuoden mittaiseen oleskeluun, ja sen umpeutuessa voi hakea jatkoaikaa maahanmuuttovirastosta. Vaikka viisumi on voimassa vuoden, maahanmuuttovirastossa on käytävä paikan päällä ilmoittautumassa 90 päivän välein.

Muuttajalla on mahdollisuus ostaa Thaimaasta normaalisti kerrostaloasunto ja vaikkapa myös auto omiin nimiinsä. Työskentely ei ole eläkeläisviisumilla sallittua. Maan ostaminen ei ole ulkomaalaisille mahdollista, ja vaikka lainsäädäntöä on kierretty erilaisin yritysjärjestelyin, näistä on parempi pysyä kaukana.

Jos eläkepäivistä haluaa nauttia ilman ikuisuuksiin jatkuvaa leima- tai rajarallia, kannattaa vaihtoehtona miettiä myös Thaimaan naapurimaita. Siinä missä Thaimaa uskoo vetovoimaansa vaikeahkosta viisumi- ja työlupapolitiikasta huolimatta (tai ei ole välttämättä edes kovin kiinnostunut länsimaalaisista), fiksummat naapurimaat houkuttelevat muuttajia kouriintuntuvilla eduilla.

Malesian ”Malaysia My Second Home” -ohjelma vaatii pientä investointia, mutta tulijalle lykätään heti kättelyssä 10 vuoden viisumi ja runsaasti etuja auton ja ulkomaantulojen verottomuudesta lähtien. Tämä voi olla mielenkiintoinen vaihtoehto monille suomalaisillekin, eikä siinä ole ikärajoituksia!

Elefanttitautiset
eivät tervetulleita

Eläkkeellä ThaimaahanPalataan kuitenkin vielä Thaimaahan. Eläkeläisviisumin saamiseen vaaditaan puhdas rikosrekisteriote ja lääkärintodistus. Korkea verenpaine ei estä Thaimaahan muuttoa, vaan lääkäriltä tarvitaan tieto viidestä erityisestä ongelmasta: hakijalla ei saa olla leproosia, tuberkuloosia, elefanttitautia, huumeriippuvuutta tai kolmannen asteen kuppaa – kaikki harvinaisia tauteja suomalaisten eläkeläisten keskuudessa.

Suurlähetystölle täytyy myös osoittaa, että maassa oleskeluun (ja sieltä poistumiseen) on riittävästi rahaa. Nykyinen vaatimus on 800 000 bahtin säästöt (noin 20 000 euroa), joka voi olla tilillä joko Suomessa tai Thaimaassa. Vaihtoehtoisesti voi näyttää, että kuukausittainen eläke- tai palkkatulo on vähintään 65 000 bahtia (noin 1600 e).

Thaimaan suurlähetystö Suomessa hyväksyy myös säästöjen ja vuoden tulojen yhdistelmän, jos siitä kertyy yhteensä vähintään 800 000 bahtia. Kannattaa huomata, että kaikki summat on määritelty bahteissa, joten valuuttakurssien vaihtelu voi vaikuttaa tilanteeseen myöhemmin.

Miten eläkettä
verotetaan?

Vaikka elämä palmujen katveessa on Suomea edullisempaa, eläkeläinen ei ikävä kyllä pääse nauttimaan Thaimaan matalammasta verotuksesta. Suomen ja Thaimaan verosopimus nimittäin sanoo, että Suomesta maksettava eläke verotetaan edelleen Suomessa. Tältä osin tilanne on huonompi kuin Espanjassa, jonka kanssa Suomella on erityissopimus eläkkeistä niin, että ne voivat olla jopa kokonaan verottomia.

Vielä ennen vuotta 2006 ulkomaille maksettavasta eläkkeestä perittiin kiinteä 35 prosentin lähdevero riippumatta tulon suuruudesta. Nykyisin Thaimaassa asuvien eläkeläisten verotus tapahtuu samoin kuin Suomessa asuvien verotuskin, eli veroprosentti riippuu tuloista.

Sairaanhoitomaksua (1,5 %) ulkomaille pysyvästi muuttaneen ei tarvitse maksaa, jos ei ole enää Suomessa vakuutettu.

Muuttotavaroita voi tuoda Suomesta mukanaan verotta kuuden kuukauden sisällä muutosta,  jos oleskelu kestää vähintään vuoden. Muutoin niistä peritään 20 % tullia ja 7 % arvonlisävero.

Lisätietoa eläkeläisviisumista (Thaimaan Helsingin-suurlähetystö)
Lisätietoa eläkkeen verotuksesta (Verohallinto)