thai-spirit-house.jpgSiinä missä Suomen talojen pihoilla on linnunpönttöjä, jokaisen thaimaalaisen talon pihalla on pylvään nokassa oma asumus henkiä varten.

Nukkekodin tapainen, pieneltä temppeliltä näyttävä ”spirit house” on osa tuhansia vuosia vanhaa henkien palvontaa eli animismia, joka on sekoittunut Thaimaan myöhempään buddhalaisuuteen.

Hengille pystytetään aina oma asuinsija talon rakennusvaiheessa. Näin tontilla asuvat henget voivat muuttaa sinne eivätkä tule sisälle rakennuksiin tekemään pahaa.

Mitä suurempi talo on rakenteilla, sitä komeampi tulee myös henkien asunnosta. Suurten hotellien ja virastojen pihoilla on varsin loistokkaita spirit houseja.

Talo saattaa myös sisältää pieniä ihmis- ja eläinhahmoja kuten hevosia ja norsuja.

Suojelua vastineeksi
ruoasta ja kukista

Henkien viihtyvyys pikku talossaan varmistetaan antamalla niille lahjoja. Sopivia tuomisia ovat kukat, erilaiset ruoat ja juomat, kynttilät sekä suitsukkeet, joita voi asettaa talon portaille. Jotkut perheet antavat näitä lahjoja joka aamu.

Vastineeksi talosta ja lahjoista hyvät henget suojelevat tontin asukkaita ja omaisuutta.

Erilaisia suojeluhenkiä on yhdeksän. Talon on sovittava tyyliltään sen tai niiden henkien vaatimuksiin, jotka sinne on tarkoitus saada asumaan, joten rakennus vaatii ammattitaitoa.

Tärkein suojeluhengistä on erikoistunut kodin suojeluun. Lähes yhtä tärkeä on puutarhan ja ympäristön suojeluhenki, joka huolehtii kukista, hedelmistä ja luonnosta. Riisipeltoja se ei kuitenkaan suojele, koska ne kuuluvat toiselle, alaan erikoistuneelle hengelle.

Muut suojeluhenget huolehtivat eläimistä, varastoista ja ladoista, vesialueista ja niin edelleen. Porteilla ja portaikoilla on oma suojeluhenkensä, joka asuu kynnyksen sisällä. Tästä johtuu thaimaalainen sääntö, että kynnyksen päälle ei saa koskaan astua.