kuningas3.jpgThaimaassa kuninkaan 80-vuotisjuhlia ja valtakautta muistettiin näyttävästi vuonna 2007, mutta kuningas säilyy katukuvassa myös juhlavuoden jälkeen.

Hänen Majesteettinsa Kuningas Bhumibol Adulayadej (s. 1927) eli Rama 9 on ollut vallassa vuodesta 1946 ja on siten maailman pisimpään hallinnut monarkki. Kuninkaan kuvia on talojen seinissä ja erillisillä alttareilla katujen varsilla. Myös jokaisessa kodissa ja liikeyrityksessä on nykyisen tai aiempien kuninkaiden kuvia.

Monet thaimaalaiset käyttävät oranssia rannerengasta, jossa on englanniksi ja thaiksi teksti ”Long Live the King” sekä pukeutuvat juhlapäivinä keltaiseen paitaan monarkian kunniaksi.

Kuningas on tukenut
köyhimpiä kansalaisia

Kuningas Bhumibol ja kuningatar Sirikit ovat tehneet vuosikymmeniä paljon pyyteetöntä ja arvokasta työtä erityisesti köyhimmän kansanosan parissa. Kuningas, joka on yksi maailman rikkaimmista miehistä, on myös lahjoittanut omia varojaan erilaisiin projekteihin.

Kuningas ei juuri puutu päivänpolitiikkaan, mutta on aika ajoin käyttänyt arvovaltaansa poliittisten kiistojen ja ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi ja keskustelun herättämiseksi tärkeistä aiheista. 1990-luvulla hän tuki maan demokratisoitumiskehitystä ja esti maan suistumisen verisiin väkivaltaisuuksiin, minkä kansa muistaa hyvin.

Thaimaalaiset sanovat, että kuninkaankin tulee ansaita kunnioituksensa, ja Bhumibol Adulayadej on sen tehnyt. Kuningas nauttii puolijumalallista statusta, mutta valtavassa kansansuosiossa ei ole kyse samanlaisesta keinotekoisesta henkilökultista kuin maissa, joiden johtajat ovat keskittyneet lähinnä oman asemansa pönkittämiseen.

Kuninkaan arvostelu
on kielletty

Kuninkaallisen perheen arvosteleminen on Thaimaassa ehdottomasti kiellettyä. Majesteettirikos (lèse majesté) on yksi pahimmista virheistä, jonka ulkomaalainen voi tehdä, joten aiheesta on viisainta olla keskustelematta lainkaan. Väärä kommentti saati kuvien rikkominen tai häpäiseminen loukkaa thaimaalaisia syvästi ja voi johtaa väkivaltaan sekä jopa kymmenien vuosien vankeustuomioon. Tämä sääntö koskee myös rahoja, joissa on kuninkaan kuva.

Thaimaan hallitus esti vuonna 2007 Internetin Youtube-palvelun käytön kokonaan useiksi kuukausiksi, kun palvelusta oli löytynyt kuninkaan ikävässä valossa esittävä video. Useita muita vähemmän tunnettuja sivustoja on estetty samasta syystä.

Entinen pääministeri Anand Panyarachun on todennut, että kuningas itse ei pidä itseään erehtymättömänä vaan arvostaa faktoihin ja objektiivisuuteen perustuvaa kritiikkiä. Hän on myös armahtanut vankeuteen tuomittuja arvostelijoitaan eikä ole itse käyttänyt lainsäädäntöä kritiikin vaientamiseksi. Ennemminkin vaikuttaa siltä, että jotkut politiikot yrittävät käyttää monarkiaa keskinäisenä lyömäaseenaan.