national-museum.jpgThaimaan kansallismuseo (Thailand National Museum) on Kaakkois-Aasian suurin museo. Se esittelee useiden näyttelyhallien voimalla Thaimaan ja myös lähialueiden historiaa. Näyttelyhalleja on paljon, eikä nähtävä ainakaan lopu kesken.

Historian siipien havina tuntuu jo museon pääsymaksussa, joka on tippunut inflaation kelkasta (40 baht, paikallisilta 20 baht) mutta valitettavasti myös arkaaisessa näytteillepanossa. Monien esineiden taustat ja tarinat jäävät ymmärtämättä, koska opastusta ylipäänsä ja etenkin englanniksi on varsin niukasti.

Esimerkiksi norsunluuesineille on omistetussa huoneessa on näytillä suuri määrä valtavia syöksyhampaita ja vitriineissä norsunluusta kaiverrettuja uskomattoman yksityiskohtaisia ja taidokkaita veistoksia. Toki ne ovat sinällään vaikuttavia, mutta hieman epäselväksi jää, ovatko ne mahdollisesti muistoja esimerkiksi kuninkaiden taistelunorsuista tai kuuluisista valkeista kuninkaallisista norsuista ja mitä tilaa ne ovat aiemmin koristaneet.

Useimmissa halleissa ei ole lainkaan ilmastointia. Museossa ei myöskään ole moderneja valaistuja vitriinejä ja hälytysjärjestelmiä, vaan esimerkiksi arvokkaimmat kultaesineet on kasattu yhteen häkkiin, josta niitä voi kurkistella vahvojen kaltereiden välistä. Toki vaatimattoman ilmapiirin voi myös nähdä osana paikan viehätystä.

Thaimaan historia on
kuninkaiden historiaa

Parhaiten järjestetty ja osio on ykköshallissa sijaitseva Thaimaan historia, jossa on kattavat englanninkieliset tekstit ja jopa muutamia interaktiivisia opasteita. Näytillä on muun muassa ensimmäinen säilynyt thainkielinen teksti, jonka kuningas Ramkhamhaeng on kaiverruttanut kivipylvääseen.

Paraatipaikalle koottu ”Thaimaan historia” osoittautuu pitkälti sen hallitsijoiden ja näiden käymien sotien historiaksi. Kuninkaan patsas seuraa toistaan ja näytteillä on hovin esineitä vuosisatojen varrelta, mutta muu väestö on lähestulkoon unohdettu eikä museo valota kovinkaan hyvin sitä, millaista tavallisen kansan elämä entisaikojen Siamissa on ollut.

Näytteillä ei suinkaan ole maanviljelijöiden työkaluja tai kulunutta, peltotöissä käytettyä auraa (jollaisia esineitä löytyy kommunistisen Vietnamin sinänsä vaatimattomista museoista) vaan jalokivin koristeltu lapio, jolla kuningas on symbolisesti aloittanut rautatien rakennustyöt, ja toisaalla seremoniallinen kuninkaallinen aura.

Tällaiset koristeelliset esineet ovat luonnollisesti näyttävämpiä kuin köyhän kansan käyttämät vaatimattomat arkipäivän tavarat. Epäilemättä kuninkaitaan syvästi kunnioittavalle paikalliselle väestölle on myös elämys sinänsä nähdä tavaroita, joita entisaikojen jumalkuninkaat ovat tosiasiallisesti omistaneet ja käyttäneet. Kansan suuren enemmistön arkipäivän sivuuttaminen ja toisaalta koko museon melko vaatimaton ilmiasu kertoo kuitenkin omaa kieltään siitä, etteivät thaimaalaiset ehkä vielä ole oppineet arvostamaan omaa kansallista kulttuuriperintöään samalla tavoin kuin vaikkapa kiinalaiset.

Thailand National Museum
Na Phra That Road, Bangkok (Sanam Luang -puiston vieressä)
Puh. (02) 224 1404, (02) 224 1333

Pääsymaksu 40 baht
Avoinna ke-su klo 09-16
Suljettu ma, ti ja kansallisina juhlapyhinä
Opastettu kierros englanniksi ke (teemana buddhalaisuus) ja to (taide, uskonto, kulttuuri) klo 9.30

Museon tiloihin ei saa viedä laukkuja, mutta lippukassalla on maksuton säilytyslokero. Valokuvaus on kielletty.