norsu-2.jpgRistiriitainen uusi sääntö kieltää elefanttien ruokkimisen Bangkokissa. Norsun ruokinnasta voidaan nyt antaa turistillekin jopa 10 000 bahtin sakko. Elefantin isäntä eli mahout voi saada samanlaisen sakon tai jopa kuusi kuukautta vankeutta.

Norsut ovat villieläimiä, jotka tarvitsevat paljon tilaa. Thaimaassa on paljon elefanttipuistoja, joissa norsut voivat olla luonnollisessa elinympäristössään ja joissa niitä hoidetaan hyvin.

Kaupunkiympäristössä norsujen elämä on huomattavasti ankeampaa, eikä niitä pitäisi tuoda autojen ja ihmisten keskelle. Jättien talutus ympäri Bangkokia on kuitenkin tuottoisaa bisnestä, koska turistit ja toki myös paikalliset pitävät elikoiden silittämisestä ja syöttämisestä. Jokainen ostettu banaaniterttu tai sokeriruoko on osaltaan mahdollistanut ja pitkittänyt tätä ikävää liiketoimintaa.

Turistit säännön
maksumiehiksi?

norsu.jpgBangkokin kaupunkihallinto on nyt päättänyt panna pisteen elefanttien rääkkäykselle. Norsujen tuonti kaupunkiin on ollut jo aiemmin kiellettyä, mutta nyt kiellon tueksi on asetettu tuntuva 10 000 bahtin sakko.

Eläinten kannalta sinänsä varsin tervetullut määräys on aiheuttanut kritiikkiä, koska maksajina ovat sekä kärsäkkään kuljettaja että ruokintaan syyllistynyt henkilö.

Norsuja on yleensä näkynyt lähinnä turistialueilla, ja selvää lienee, että useimmat turistit ovat autuaan tietämättömiä ruokinnan laittomuudesta. Näin, vaikka Bangkok Metropolitan Administration BMA on kertonut asiasta jopa muutamilla englanninkielisillä lehti-ilmoituksilla.

Terveen järjen pitäisi tietysti sanoa kaikille, ettei ahdistuneen näköisten eläinten ruokkiminen asfalttiviidakossa erityisesti tue niiden pitkän aikavälin hyvinvointia, mutta eri asia on, ketä tästä pitäisi rangaista.

Kysymys kuuluukin nyt, onko hyvää tarkoittavalla määräyksellä luotu vain väärinkäytettävä pykälä, jonka varjolla kerätään sakko- tai lahjusrahoja tietämättömiltä turisteilta. Ottaen huomioon, minkä kokoisia elefantit ovat ja millä nopeudella ne liikkuvat, voisi olettaa jopa thaimaalaisten poliisivoimien kykenevän jäljittämään näitä eläimiä kaupunkialueella ilman, että lainvalvojien kyvyttömyyden maksumieheksi asetetaan ronsuja ruokkivat lapset.

Toivottavasti laki kuitenkin toimii tarkoituksensa mukaisesti, ja elefanttien muilutus Bangkokiin loppuu tykkänään.