Kasvissyöjä voi Thaimaassa hämmästyä kasvisruoan suhteellisen vaikeaa saatavuutta. Kokovuotinen kasvissyönti on vain harvojen elämäntapa, vaikka monet harrastavat sitä kausiluontoisesti uskonnollis-kulttuurisista syistä. Annamme vinkit, joilla kasvissyöjä selviää.

Monelle thaimaalaiselle kokille koko ajatus kasvissyönnistä voi olla vieras ja tietämys täysipainoisen kasvisruoan valmistamisesta heikkoa. Etenkin Bangkokissa on kuitenkin lukuisia kasvisravintoloita, ja muutaman peruskäsitteen tuntemus auttaa saamaan soveliasta ruokaa myös tavallisista ravintoloista.

Kasvisravintolat BangkokThain kielessä kasvissyöntiä kuvaavat käsitteet mangsawirat ja dzee. Mangsawirat tarkoittaa yksinkertaisesti lihatonta ja vastaa käsitteenä vegetarismia (muna- ja maitotuotteet sallivaa kasvissyöntiä). Dzee puolestaan vastaa veganismia (kaikki eläinkunnan tuotteet kieltävää kasvissyöntiä), mutta on sitä vielä tiukempi, kieltäen myös monta voimakkaanmakuista kasvista, etenkin erilaiset sipulikasvit.

Dzee on käsitteistä paremmin tunnettu, koska maassa pidetään aina lokakuussa harhaanjohtavasti nimetty Vegetarian festival, jolloin monet syövät dzee-ruokaa kymmenen päivän ajan. Dzee-ruoan syönti on osa erään kiinalaiseen mahayana-buddhalaisuuteen linkittyvän boddhisattvan (buddhalaisen pyhimyksen) palvontaa, jonka nimi suomalaisittain ääntyy jotakuinkin Mää kuan im.

Dzee-ruoka voi olla asianharrastajan laittamana erittäin herkullista ja myös ravitsemuksellisesti täyspainoista, koska liha on siinä korvattu soijatuotteilla ja sienillä. Se on mainio tapa tutustua thaikeittiöön kasvisversioina.

Miten kasvisruokaa
löytää Thaimaassa?

Taohu SaweaiAsiaan perehtymätön kokki tarjoilee dzeetä tai mangsawiratia pyydettäessä usein esimerkiksi vain muutamasta kasviksesta ilman mausteita pyöräytetyn wokki-ruoan, joka jättää toivomisen varaa sekä maun että ravitsemuksellisuuden suhteen. Siksi kasvisruoasta pitävän kannattaakin uhrata vähän aikaa varsinaisissa kasvisravintoloissa käymiseen, jottei thai-keittiön rikkaus jää kokematta.

Toisinaan kuitenkin sattuu, ettei ruokalistalla ole mitään kasvisruokaa, jolloin kasvissyöjä joutuu tilaamaan sitä erityisesti pyytämällä. Jos ravintolassa käsitteet mangsawirat ja dzee aiheuttavat hämmennystä, voi lihattoman ruoan tilata sanomalla mai sai nyä sat. Vaikka sana nyä tarkoittaakin sinänsä lihaa, viittaa se ruoasta puhuttaessa nimenomaan naudanlihaan, joten tilaamalla mai sai nyä voi silti saada lautaselleen esimerkiksi porsaanlihaa (etenkin koska monet thaimaalaiset pidättäytyvät yksinomaan naudanlihan syömisestä samoista syistä kuin hindut Intiassa).

Jos tarkoitus on saada myös munatonta ruokaa, tulee lisätä mai sai khai). Maitotuotteita thai-ruoassa ei liiemmin käytetä, mutta esimerkiksi maidotonta kahvia tai teetä katukojusta tilatessa voisi samalla logiikalla pyytää: mai sai nom.

Tavallisista ruokapaikoista helpointa kasvisruokaa on saada taam sang (”tilauksen mukaan”) -ravintoloista, joissa ruoka tehdään tilauksesta varta vasten asiakkaalle. Sen sijaan khaau kääng– eli niin sanotut currypaikat tekevät yleensä ruokansa valmiiksi etukäteen, joten niissä ei voi erikseen pyytää henkilökuntaa laittamaan kasvisruokaa. Nuudelit voi sinänsä tilata ilman niiden kanssa yleensä tulevia liha- tai kalapalloja, mutta kasvissyöjän (miksipä ei lihansyöjänkin) on hyvä tietää, että ne yleensä keitetään liemessä, jossa on myös sianluita makua antamassa.

Kasvisvaihtoehtoja
Bangkokissa

Kasvissyönti ThaimaaMonet dzee-ruokaa tarjoilevat ravintolat ovat auki aamuvarhaisesta vain iltapäivään.

Bangkokissa kasvisruokaa löytää kokopäiväisesti kätevimmin food courteilta eli kuponkiruokaloista. Näissä kasvisruokakeittiöitä on ainakin keskeisellä paikalla sijaitsevissa MBK:ssä (6. kerros) ja Amarinissa (4. kerros) – Amarin-keskuksessa sijaitsee myös Suomen suurlähetystö (16. kerroksessa). MBK:lle pääsee National Stadiumin BTS-asemalta, Amariin puolestaan Chidlomin BTS-asemalta. Molemmissa aterian hinnaksi tulee enintään noin 50 bahtia.

Todellinen kasvissyöjän aarreaitta on Thai Vegetarian Associationin keskus lähellä Chatuchakin viikonlopputoria, jonne pääsee parhaiten metrolla. Keskus koostuu kuponkiruokalasta, jossa on kymmenkunta erillistä osiota, luontaistuotekaupasta sekä muutamista muista liikkeistä. Ruokalan hinnat ovat erittäin halpoja – kymmenestä kahteenkymmeneen bahtiin lautasta kohden. Paikka on auki aamukuudesta kahteen iltapäivällä (la-su kolmeen), maanantaisin suljettu.

Vaikka keskus sijaitsee tuskin 100 metrin päässä metroasemalta, voi sen löytäminen olla pienen etsiväntyön takana, koska kylttejä ei juuri ole. Kamphaeng Phetin metroaseman uloskäynti numero 1:n suuaukolta käänny sen oikealla puolella menevälle tielle, kävele risteyksestä ja viikonlopputorista poispäin, ohi sekalaisten liikkeiden. Kun saavut ensimmäiselle yökerholle (alueella on niitä useita), käänny sivukadulle ja kulje sen takana olevan parkkipaikan halki – sieltä se löytyy.

Samalla järjestöllä on ”haarakonttori” ruokaloineen myös Santi Asok-yhteisön luona Nawamin-kadun sivukatujen 46–50 tuntumassa. Tänne asti ei useimpien kannattaisi tulla, ellei paikka olisi muuten niin mielenkiintoinen. Santi Asok on kasvissyöntiä harjoittava buddhalainen lahko, jonka yhteisön ehdoton helmi on lahkon rakentama meditaatiopuisto ja sen keskellä kohoava, vielä keskeneräinen mutta yleisölle jo avoin temppeli, josta avautuvat hienot näkymät ympäröivälle seudulle.

Temppelin keskiössä on pohjakerroksesta asti avoin osuus, johon on rakennettu keinotekoinen, mutta aidon oloinen vesiputous. Temppelin lisäksi yhteisön alueelta löytyy erilaisia kasvisravintoloita, useampi luontaistuotekauppa sekä buddhalaista kirjallisuutta ja äänitteitä myyvä liike. Useimmat liikkeet ovat maanantaisin kiinni.

Santi Asokille pääsee Bangkokin keskustasta (päärautatieasemalta tai esimerkiksi Siamilta) bussilla 501, mutta helpointa on tulla taksilla (jos kuljettaja ei tunne paikkaa, voi määränpääksi pyytää ”Nawamin haa sip” (Nawamin 50). Santi Asokin ravintoloista erityisesti kokeilemisen arvoinen on [Khaau dääng kääng roon], joka on muista liikkeistä poiketen auki kaikkina päivinä paitsi keskiviikkoisin, aamukuudesta iltayhdeksään. Se sijaitsee puisessa kadulle avoimessa talossa, muutaman metrin päässä 50. sivukadun suulta.

Lisää kasvisravintoloita löytää osoitteesta www.happycow.net/asia/thailand/bangkok.