kerjalainen.jpgMiten kerjäläisiin pitäisi suhtautua? Kävellä kylmästi ohi vai antaa muutama kolikko? Ongelma on moniulotteisempi kuin äkkiseltään ajattelisi, ja nyt Thaimaan hallitus ehdottaa siihen todella erikoista ratkaisua.

Thaimaa on sosiaaliturvajärjestelmänsä kanssa vielä alkumetreillä. Valtion sairaalat antavat nykyisin edullista sairaanhoitoa (30 bahtia/käynti) vähävaraisimmille ja työntekijöiden asemaa on parannettu niin, että työtapaturmien vuoksi työkyvyttömäksi joutuneet ovat oikeutettuja korvauksiin. Myös irtisanotut saavat siirtymäkorvauksia työnantajalta.

Perhe on kuitenkin edelleen päävastuussa sosiaaliturvasta – vanhusten, pitkäaikaissairaiden ja vammaisten avustamisesta. Työkyvyttömät ihmiset, joilla ei ole perhettä tai joiden perheellä ei ole mahdollisuutta maksaa kuluja, saattavat joutua kerjuulle.

Monet vanhukset ja lapset joutuivat vaikeuksiin esimerkiksi tsunamin seurauksena, kun elannon turvannut suku saattoi kuolla lähes kokonaan.

Thaimaa on kerjäläisille
kohtalaisen hyvä paikka

Buddhalaisuuden mukaan huono-osaiset ovat oikeastaan itse syypäitä tilanteeseensa. He ovat tehneet aiemmassa elämässään jotakin, josta on seurannut huonoa karmaa, ja siksi henkilö on esimerkiksi syntynyt vammaisena. Tämän vuoksi suurta yhteiskunnallista epätasa-arvoa ei yleensä nähdä Thaimaassa erityisen suurena vääryytenä tai ongelmana. Asiaan liittyy usein myös vammaisten oma häpeä tilanteestaan.

Voidaan kuitenkin väittää, että Thaimaa on kerjäläisille kohtalaisen hyvä paikka. Ensinnäkin Thaimaassa on naapurimaihin verrattuna vähänlaisesti kerjäläisiä, joten kilpailua on vähemmän.

Toisaalta Thaimaa on melko rikas valtio. Etenkin Bangkokissa monilla asukkailla on suhteellisen paljon rahaa, josta on helppo antaa muutama kolikko kerjäläisille. Näin myös mielellään tehdään, koska toisten auttaminen tuottaa hyvää karmaa omaan seuraavaan elämään. Maassa käy myös paljon rikkaita turisteja, jotka helposti säälivät kerjäläisiä ja antavat näille rahaa.

Kerjäämisen tuottoisuuden voi nähdä siitä, että jotkut kerjäläiset ovat jopa palkanneet itselleen avustajia. Turistialueilla kulkee edestakaisin esimerkiksi sokeita soittajia, joista osalla on oma, näkevä taluttaja. Useimmat näistä avustajista ovat sukulaisia, mutta tosiasiaksi jäänee, että kerjäämällä ansaitsee leivän molemmille paremmin kuin jos toinen olisi saman ajan jossain muualla töissä.

Laitakaupungilla ja provinsseissa tilanne on tietysti toinen kuin Bangkokin turistirysissä. Joka tapauksessa kerjäämisen suhteellisen tuottoisuuden vuoksi Thaimaa on houkutteleva kohde myös naapurimaiden köyhille, jotka pyrkivät sinne kerjäämään. Suuri osa kerjäläisistä onkin laittomia siirtolaisia Burmasta, Laosista ja Kamputseasta.

Huijaria on vaikea
erottaa tarvitsevasta

mikrolaina.jpgTodella hädänalaisten köyhien erottaminen huijareista on vaikeaa. Osa kerjäläisistä näyttää aivan työkykyisiltä, vaikka on tietysti selvää, etteivät esimerkiksi mielenterveyden ongelmat tai päihderiippuvuus aina näy päällepäin. Jos kerjääminen tuottaa liian hyvin, se houkuttelee kaduille yhä lisää ihmisiä, jotka muuten olisivat töissä.

Kerjäävät lapset tai pienten vauvojen kanssa kerjäävät naiset herättävät aina myötätuntoa. Tämän vuoksi jotkut lapsettomat naiset jopa lainaavat vauvoja saadakseen enemmän rahaa. Vanhemmat saattavat myös estää lapsiaan menemästä kouluun ja pitää heidät ennemmin kadulla, jos kerjääminen tai esimerkiksi ruusujen myynti ravintoloissa tuottaa kovin hyvin.

Yksi kysymysmerkki on mafia. Thaimaa on käynyt pitkään keskustelua siitä, päätyvätkö kerjäläisille annetut rahat lopulta rikollisille. Joidenkin mielestä rahamäärät ovat niin vähäisiä, että ne eivät kiinnosta rikollisia. Toiset taas ovat vakuuttuneita, että useiden kerjäläisten pitää luovuttaa saamansa rahat eteenpäin tai ainakin maksaa suojelumaksuja.

Vammaisten avustamisessa on omat kysymyksensä. Hirveimpien tarinoiden mukaan esimerkiksi päihderiippuvaiset vanhemmat saattavat itse vammauttaa omia lapsiaan, jotta näistä olisi maksimaalinen hyöty kerjäämisessä.

Thaimaan hallitus on reagoinut kerjäläisongelmaan erikoisella tavalla. Elokuussa 2008 hallitus ehdotti, että kerjäläisyydestä tehdään virallinen ammatti. Jos ehdotus menee läpi parlamentissa, kerjäläisille annetaan erityiset työluvat, jollaisen saadakseen on todistettava paikallisviranomaisille, että on aidosti köyhä, vammainen, koditon tai vanhus, jolla ei ole lähisukulaisia huolehtimassa. Lisäksi kerjäämisoikeus varataan ainoastaan thaimaalaisille ja kerjäläisten on pidettävä mukanaan henkilökorttia, josta kansalaisuuden voi tarkastaa.

Innovatiivisia vaihtoehtoja
köyhien auttamiseen

Jotkut toteavat, että huoli rahojen päätymisestä väärään kohteeseen ei ole moraalisesti riittävä peruste olla auttamatta köyhiä, koska länsimaiden taloudellinen hyvinvointi on viime kädessä rakennettu kolonialismille ja imperialismille. Vaikka esimerkiksi Suomella on ollut vähänlaisesti siirtomaita, globaalissa taloudessa kaikkien länsimaiden materiaalinen hyvinvointi riippuu pitkälti toisen ja kolmannen maailman edullisesta työvoimasta, matalasta elintasosta ja sosiaaliturvan puutteesta – syistä, jotka ovat näiden maiden köyhyyden ja samalla kerjäläisongelman taustalla.

Auttamisen ei tietenkään tarvitse tapahtua tiputtamalla kolikoita ja seteleitä kippoihin kadunvarsilla. Jotkut ehdottavat, että rahan asemesta voisi olla parempi antaa kerjäläisille ruokaa, juomaa tai esimerkiksi vaatteita. Ne kelpaavat varmasti jokaiselle, joka on todella varaton, mutta vähentävät rikollisten hyötymismahdollisuuksia.

Yksi työllistymiseen tukeva vaihtoehto on tukea kerjäläisten asemesta ostoillaan kaikkein köyhimpiä kaupustelijoita. Thaimaan kaduilla voi nähdä esimerkiksi todella iäkkäitä vanhuksia, jotka istuvat maassa liinan kanssa harjoittaen jotakin toivottoman näköistä pientä liiketoimintaa, kuten taskunenäliinojen tai lyijykynien myyntiä muutamalla bahtilla.

Köyhiä lapsia voi auttaa pitkäjänteisesti esimerkiksi hankkimalla oman kummilapsen arvostetun järjestön kautta, jolloin voi tukea lapsen koulutusta, tai avustamalla luotettavia orpokoteja (näillekin voi lahjoittaa tavaraa kuten vaippoja).

Innovatiivinen auttamisen muoto ovat köyhille perheille myönnettävät mikrolainat, joiden avulla nämä voivat investoida pienimuotoiseen liiketoimintaan ja hankkia oman elantonsa. Luotettavien kenttäpartnereiden kautta myönnettävät lainat maksetaan lähes aina ajan myötä takaisin, joskin ilman korkoa. Mikrolainoitukseen voi osallistua 25 dollarin panoksella esim. Kiva.org:n kautta.