koh-phangan-1.jpgKoh Phangan tarkoittaa monille samaa kuin Full Moon Party – ja päinvastoin. Kuukausittaiset täydenkuun juhlat ovat saaren vetonaula ja vetävät kymmentuhatpäisen joukon nuoria juhlimaan aamuun asti pitkin Had Rinin rantaa. Mutta rento ja nuorekas Koh Phangan on enemmän kuin Full Moon Party.

Samui-saarten
toiseksi suurin saari

Koh Phangan sijaitsee 100 kilometriä Surat Thanista, paremmin tunnetun Koh Samui -saaren pohjoispuolella aivan näköetäisyydellä. Lähes kolme neljäsosaa manner-Helsingin kokoisesta (168 km²) saaresta on trooppista metsää ja vuoristoa. Ko Phangan on pyöreähkö ja läpimitaltaan 8-13 kilometriä. Saarella on noin 8000 vakituista asukasta. Tärkeimmät tulonlähteet ovat kookokset, kalastus ja turismi.

Koh Phanganille tullaan lautalla Surat Thanista (Surat Thanin ja Don Sakin satamat). Lauttamatka kestää noin 3,5 tuntia. Vaihtoehtoisesti voi kiertää Koh Samuin kautta tai tulla Chumphonista Koh Taon kautta. Näillä väleillä liikennöi useita eri yrityksiä: valmiiksi räätälöityjä bussi/juna/lautta -yhdistelmiä myydään lähes kaikissa matkakojuissa.

Surat Thaniin ja Chumphoniin pääsee junalla Bangkokin rautatieasemalta tai Bussilla Bangkokin eteläiseltä bussiasemalta. Nopein tapa on ottaa lennot Koh Samuille tai Surat Thaniin ja edetä siitä taksilla lauttasatamaan.

Lautat saapuvat joko saaren pääkylään Thong Salaan tai eteläkärkeen Had Riniin.

Itse saarella lavataksit kulkevat yötä päivää. Luomalla kontakia kuskiin saatat saada vakikuskin, joka tulee soittaessa hakemaan, missäpäin sitten oletkin. Skoottereitakin voi vuokrata alkaen 100 bahtia/päivä.

Tekemistä aamusta
iltaan… ja aamuun

Ko Phangan on pullollaan halpoja ja hyviä bungaloweja, mutta nykyään sieltä löytää jo ihan luksustason hotellejakin. Jos kaipaa rauhaa ja valkoista hiekkaa, kannattaa suunnata pohjoiseen. Jos taas tahtoo pysyä siellä, missä on parhaimmat menot, oikea paikka on saaren eteläosa.

Saari tarjoaa tekemistä jokaiselle. On norsusafaria, jousiammuntaa, kiteboardingia, purjehdusta, kanoottiretkiä, kahdeksan vesiputousta, temppeleitä, joogaa, sukellusta, snorklausta… Tai miltä kuulostaisi vain hyvä kirja ja riippumatto rannalla? Saarella on paljon rantoja, joille ei pääse kuin vesiteitse, joten niiden löytäminenkin on yksi tapa viettää muutama päivä.

koh-phangan-2.jpgFull Moon Partyt ovat joka kuussa täyden kuun aikaan. Ne keskittyvät Had Rinin rantaan. Ranta täyttyy parhaimmillaan yli 30 000 juhlijasta ja tiskijukat pitkin rantaa pitävät porukan liikkeessä. Juomapuolta tarjotaan valehtelematta ämpäritolkulla. Myydyin drinkki on ”bucket”, se tehdään nimensä mukaisesti ämpäriin johon lisätään läjä pillejä. Variaatioita on monia ja myyjät kilpailevat halvimmasta ämpäristä.

Half Moon Dance Festivalit pidetään viikko ennen ja jälkeen Full Moon Partyjen. Paikka on Haad Baan Kai -rannasta sisäsaarelle päin.

Blackmoon Culture järjestetään Haad Baan Kain rannassa joka kuukausi. Seaside Beach Partyt puolestaan ovat joka perjantai Had Rininin rannassa. Tulishow on tärkeä osa saaren juhlia, ja niitä onkin aina siellä missä tapahtuu.

Tärkeitä numeroita:
Police station 077-377114
Tourist Police 077-421281
Rescue service 077-377500
Koh Phangan Hospital 077-377034