koh-tao1.jpgKoh Tao on nuorten sukeltajien suosima pieni saari, jossa on rento ilmapiiri. Vaikka pääajanviete on sukellus, tarjolla on myös muuta tehtävää. Esimerkiksi mönkijällä seikkaillen saattaa löytää aivan uskomattoman kauniita privaattirantoja resortteineen ja omine korallirantoineen.

Koh Tao (koh: ’saari’, tao: ’kilpikonna’) sijaitsee Siaminlahdella noin 650 km Bangkokista etelään. Rannikolta sinne on merimatkaa 70 kilometriä. Läheiset isommat saaret ovat Koh Phangan ja Koh Samui.

Ko Tao on kooltaan vain 21 neliökilometriä. Se on 9,5 km pitkä ja 4,5 km leveä. Vakinaisia asukkaita on noin 700, he ansaitsevat elantonsa kookoksilla, kalastuksella ja turismilla. Ko Tao on yksi halvimman hintatason säilyttäneistä paikoista Thaimaassa.

Lautalla saarelle mennen tullen

Taolle kulkee useita lauttoja Chumphonista (Chumpornin satama) ja Surat Thanista (Surat Thanin/Don Sakin satamat) pitkin päivää, mutta osa lautoista kiertää viereisten saarten kautta.

Ehkäpä kivuttomin tapa päästä Bangkokista Taolle on käyttää Lomprayah-yrityksen järjestämää bussi–katamaraanikuljetusta, joka lähtee läheltä Khao San Roadia. Hinta on 800–1000 THB ja matka kestää 9–12 h. Yöbussi on hitaampi ja hieman halvempi.

Junalla pääsee Bangkokin rautatieasemalta Chumphoniin ja Surat Thaniin. Ehkä nopein, mutta ei halvin tapa on lentää Koh Samuille tai Surat Thaniin ja jatkaa siitä seuraavalle lautalle. Vaihtoehtoja on monia.

Heti satamasta löytyy suomalainen baari

koh-tao2.jpgLautat saapuvat Mae Haadiin, joka on saaren pääkylä. Sieltä löytyvät kaikki tarvittavat palvelut. Vastassa on lauma resottien ja sukelluskoulujen sisäänheittäjiä, jotka tarjoavat kuljetuksen paikanpäälle.

Lavatakseina toimivat pickup-malliset autot, joissa on numero takalasissa. Mae Haadissa on myös useita skootteri-, ATV- ja moottoripyörävuokraamoja, joista saat makuusi sopivan menopelin. Hinnat 100–1500 THB/päivä.

Aivan satamassa on suomalainen Sun & Moon -matkatoimisto ja sen yhteydessä baari. Täältä voi kysellä kaikenlaisia lippuja, retkiä tai vaikkapa vain neuvoja. Saarella on yksi koko matkaltaan päällystetty betoninen tie, joka kulkee Chalok baan kaosta Mae Haadin ja Saireen ohi pohjoisosaan saarta. Se päättyy Nan Yuan Terracen viewpointille, josta avautuu upea näkymä kuuluisalle Koh Nan Yuan -saarelle.

Koh Nan Yuan, toiselta nimeltään Honeymoon Island, on paikka jossa kelpaa yhdistää sukellus ja häämatka. Suuren suosion saanut, tarkoin suojeltu pieni saariryhmä muodostuu kolmesta erilaisesta saaresta ja niitä yhdistävästä hiekkasärkästä.

Koh Tao Divers ja kilpailijat löytyvät Sai Ree Beachilta

Noin 10 minuutin kävelymatkan päässä päätiestä on pari kilometriä pitkä Sai Ree Beach (myös Sairee Beach), joka on koko matkaltaan täynnä bungaloweja, rantaravintoloita ja sukelluskouluja. Täältä löytyy myös saaren vilkkain yölämä.

Valinnan varaa majoitusliikkeissä on yllin kyllin ja lähes kaikki tarjoavat yhdistelmähintaa sukellusten kera. Korkeasesongin aikaan ranta on aivan tupaten täynnä ja majoituksen löytymiseen saattaa kulua tovi.

Sai Reelta löytyy myös saaren vanhin sukelluskoulu Koh Tao Divers. Se on toiminut suomiporukalla jo vuodesta 1987 ja tietää varmasti parhaat sukellus- ja snorklauspaikat. Shopin löydät Sai Reen eteläpäästä Intouch-ravintolaa vastapäätä.

Kun sukellus alkaa jo kyllästyttää

Vaikka saaren pääaktiviteetti onkin sukeltaminen, löytyy sieltä myös paljon muuta tekemistä. Esimerkiksi kanoottiajelua, kalliokiipeilyä, kalastusta, joogaa, shoppailua, thaiboxingia…

koh-tao3.jpgATV-mönkijän vuokraus saattaa olla hyvä idea, koska sillä pääsee kulkemaan ympäri saarta ja katselemaan kauniita upeita yksityisrantoja. Pohjoisen View pointilta 300 metrin korkeudesta löytyy upea näkymä Sai Reen ylle. Saaren keskiosassa on muutama viewpoint-ravintola, joihin voi päivällä käydä varaamassa pöytäpaikan auringonlaskun ajaksi.

Tärkeitä numeroita:
Police station 077-456 631
Mae Haad clinic 081-0817 797
Sairee Clinic 077-456 412
Thai Inter Clinic-Koh Tao 077-456 661, 085-7955 699
Sun and Moon Bar ja matkatoimisto 08-453 43 264.