Velaksi matkailu kuulostaa hieman arveluttavalta huvilta etenkin näin taantuma-aikana, jolloin monet ovat epävarmoja työpaikkansa säilymisestä. Tosiasia kuitenkin on, että kulutusluotot ja lainat ovat perinteisesti olleet yksi suosittu tapa rahoittaa matkailua.

Joskus saattaa tulla esiin tilanne, että matkakassaa ei ole vielä kokonaisuudessaan saatu säästettyä, kun kohdalle tulee vuosisadan äkkilähtö. Todellinen supertarjous kannattaa ehkä hyödyntää, vaikka rahatilanne olisikin juuri sillä hetkellä tiukka, koska tilaisuus ei välttämättä toistu.

Nordean tekemän tutkimuksen mukaan matkat ja lomat mainittiin kaikissa Pohjoismaissa yleisimmin, kun kysyttiin mitä suuria ostoja kuluttajat ovat suunnitelleet tekevänsä lähiaikoina. Vuonna 2006 tehdyssä tutkimuksessa suomalaisista 31 % vastasi suunnittelevansa matkan ostoa seuraavan kuuden kuukauden aikana.

laina-luotto-hiekka.jpgSuomessa ja Norjassa suosituin matkan tapaisten suurempien hankintojen rahoitusmuoto ovat sillä hetkellä käytettävissä olevat varat, kun taas ruotsalaiset ja tanskalaiset aikovat käyttää hankinnan rahoitukseen kertyneitä säästöjään. Kaikissa Pohjoismaissa noin 10 prosenttia vastaajista aikoi käyttää oston rahoitukseen lainaa tai luottoa, esimerkiksi matkalainaa.

Aurinkomatkoilla oma tili,
vaihtoehtona kulutusluotot

Jotkin matkanjärjestäjät tarjoavat suoraan rahoitusta matkoille. Esimerkiksi Aurinkomatkojen Aurinkotili on matkan ostoon tarkoitettu enintään 4000 euron suuruinen luotto, jolla on 11–12 kuukauden maksuaika.

Matkan voi rahoittaa myös tavanomaisella kulutusluotolla, joita myöntävät useat eri yhtiöt. Luottoa hakiessa ei käyttötarkoitusta yleensä kysytä eikä luotolle tarvita myöskään vakuuksia.

Kulutusluottojen vuosikorko vaihtelee yleensä 9 ja 30 prosentin välillä, mutta korkeampiakin korkoja on. Ilman vakuuksia myönnettävät luotot ovat keskimäärin aina kalliimpia kuin vakuutta vastaan annettavat.

Matkan maksussa kannattaa mahdollisesti käyttää luottokorttia, koska joihinkin kortteihin kuuluu matkavakuutus tai niillä saattaa saada lentopisteitä.

Mahdollisuuksista huolimatta Thaimaaopas.fi suosittelee malttia lainanotossa – lomakin maistuu mukavammalta, kun sitä varten on jonkin aikaa säästetty eikä takaisinmaksun vaikeuksista ole pelkoa.

Lisätietoa:
Lainatieto – matkalainat ja kulutusluotot