Maya Bay on Phuketin suosituin saariretkikohde. Tämä Phi Phi Leh -saarelta löytyvä vaikuttavan kaunis poukama sisältyy yhtenä käyntikohteena useimpiin monen saaren päiväretkiin. Se tuli tunnetuksi Leonardo DiCaprion tähdittämästä The Beach -elokuvasta ja houkuttelee nykyisin suuret määrät kävijöitä.

Saariretkiä voi ostaa Phuketissa esimerkiksi kauppakeskittymistä löytyvistä retkipuodeista. Kokemus on osoittanut parhaiksi sellaiset operaattorit, joilla on hyvät esitteet – lomailijan kannattaa kuitenkin varmistaa myyjältä, että hänen myymänsä retki on juuri sen operaattorin, jonka esitettä parhaillaan tutkaillaan!

Saariretkien hinnat vaihtelevat noin 1500 bahtista 3000 bahtiin henkilöä kohden. Opastus on aina thaimaalaisten toimesta englanniksi, ellei sitten osta retkeä suomalaiselta myyjältä, joka lähettää mukaan suomalaisen asiakaspalvelijan tai ystävän. Phi Phi kuuluu Krabin luonnonpuistoon, joten myyjältä kannattaa varmistaa, että luonnonpuistomaksu sisältyy hintaan (ja jos ei sisälly, kuinka paljon voimassa oleva maksu kulloinkin on).

Retkeilijä noudetaan hotellilta minibussilla, joka vie retkeläiset useimmiten Chalong Bayssä sijaitsevan operaattorin toimistolle. Oppaat briiffaavat päivän tapahtumat englanniksi ja antavat yleisiä ohjeita retkeä varten. Tämän jälkeen ryhmä siirtyy rannassa oleviin pikaveneisiin.

Oikeat varusteet mukaan

Pikavenematka kestää enimmillään kolmisen varttia sääolosuhteista ja näkyvyydestä riippuen. Veneissä kengät riisutaan aina, joten varvastossut tai muut nopeasti riisuttavat jalkineet ovat välttämättömät.

Maya Bay:ssä voi katsella The Beach -elokuvan kuvauspaikkoja ja ottaa valokuvia. Solan läpi voi kävellä valokuvaamaan myös toiselle puolelle. Leonardo DiCapriota ei saarelta ehkä enää voi bongata, mutta maisemat ovat myhäilyttävän upeita.

Tämän jälkeen kokoonnutaan pikaveneisiin ja siirrytään noin puoleksi tunniksi pois hiekkarannalta snorklailemaan. Tässä on syytä toimia nopeasti, jotta voi nauttia koko ajan vedessä. Välineet on hyvä olla valmiina ja uimavarusteet päällä. Pikaveneessä ei ole vaatteidenvaihtomahdollisuutta. Seuraavaksi siirrytään ehkä Phi Phi Don -pääsaarelle lounaalle tai käydään katsomassa muita elokuvapaikkoja. Moniin ohjelmiin kuuluu myös apinoiden ruokintaa.

Mukaan on syytä ottaa vain pientä rahaa 100 ja 20 bahtin seteleinä, snorklausvälineet, uimavarusteet, kamera, aurinkovoidetta ja sopivat, nopeasti riisuttavat kengät. Veneestä voi ostaa kylmiä virvokkeita niin edullisesti, ettei maksa vaivaa ottaa omia juomia mukaan. Pikaveneissä ei saa tupakoida, eikä niissä yleensä ole WC:tä käytettävissä.

Muitakin turisteja saattaa olla paikalla

Saariretken päätteeksi operaattorin minibussit ripottelevat tyytyväiset ja iloiset lomailijat hotelleihin. Jos lomailija aikoo jäädä pois paluukyydistä, siitä on ilmoitettava oppaalle ja varmistettava, että hän merkitsee sen kirjanpitoonsa. Aiheettomasta etsinnästä voi tulla kallis lasku. Saariretki maksetaan aina etukäteen eikä rahoja palauteta, jos lähtöpäivänä joutuu jäämään retkeltä pois. Osan saattaa saada takaisin, jos hyvissä ajoin peruu retken myyjän kanssa. Ehdoista kannattaa sopia retkeä ostettaessa.

Maya Bay on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Sinne tehdään retkiä myös isommilla snorklaus- ja sukellusaluksilla, mutta näihin retkiin ei kuulu maihinnousumahdollisuutta. Rannalla on syytä varautua siihen, että siellä on muitakin lomailijoita etenkin matkailukauden ollessa parhaimmillaan.

Sadekaudella eli kesällä Maya Bay suljetaan usein turismilta muutamaksi kuukaudeksi.