mbk-1.jpgBangkok on shoppailijan maanpäällinen paratiisi. Kaupungin valtavat ostoskeskukset ja laajat torit tarjoavat käsittämättömän tuotevalikoiman kaikkea mahdollista, mitä maa päällään kantaa.

Mikä parasta, tavarataivaan hintahaitari on todella laaja. Vaikkapa paidan ostamiseen voi käyttää budjetista riippuen yhtä hyvin 50 kuin 10 000 bahtiakin.

Bangkokin keskustasta löytyy valtava neljän tavaratalon keskittymä, josta löytyy tarjontaa joka lähtöön: Siam Paragon, Siam Center ja Siam Discovery sijaitsevat vieri vieressä, MBK pienen harppauksen päässä risteyksen toisella puolen.

MBK (Mah Boon Krong) – halvalla ja paljon

Turisteille tuttu MBK (Mah Boon Krong) eli ”em-bii-kei” on helpon ilmajunayhteyden päässä National Stadium -aseman kupeessa.

Sokkeloinen ostoskeskus on palotarkastajan painajainen ja vaikeasti navigoitava, joten täällä pätee sama sääntö kuin viikonloppumarkkinoilla: jos näkee jotain mielenkiintoista, ostokset kannattaa ehkä tehdä heti – liikkeitä on noin 2 000 eikä samaa välttämättä löydä uudelleen, ainakaan jos suuntavaisto on huono.

Toisaalta liikkeissä myydään paljon samoja tuotteita ja hintojen vertailu kannattaa aina. Lähtöhinnoissa on yleensä reippaasti turistilisää ainakin sellaisissa kaupoissa, joissa ei ole hintamerkintöjä. Jotkut kaupat ovat kuitenkin merkinneet tuotteisiin selvät hinnat eivätkä tingi niistä yhtään.

Seitsemän kerrosta täynnä kuhinaa

mbk.jpgMBK:n tavara on pääosin hyvin edullista, osin paikallista tuotantoa ja toisaalta tökeröitä merkkituotteiden jäljitelmiä. Mitään kallista ja ”aitoa” pikkuliikkeistä ei kannata ostaa, ellei tiedä mitä on tekemässä. Vastuu on aina ostajalla, takuuta tai palautusoikeutta harvemmin on.

Brandituotteiden kopiot ovat pääosin melko kehnoja, mutta katutasosta löytyy muutamia kauppoja, joissa on parempia (ja hintavampia) jäljitelmiä vaatteista, kengistä ja laukuista. Joissain paikoissa kuten esimerkiksi kellokaupoissa paremmat, ”laittoman hyvät” jäljitelmät saattavat löytyä kysymällä tiskin alta.

Ostoskeskuksessa on seitsemän kerrosta. Vaatekaupat ovat pääosin kerroksissa 1–3. Kolmoskerroksessa on myös kauneushoitoloita. Neljäs kerros saattaa hyvinkin olla maailman suurin kännykkäkauppiaiden keskittymä: puhelinkaupat vievät kerroksesta suurimman osan, ja pikku tiskejä riittää vieri vieressä satamäärin.

Hiljaisemmassa viidennessä kerroksessa on pääosin huonekaluja. Sieltä löytyy myös erinomainen ravintola-alue Fifth Avenue. Turistien suosimassa kuudennessa kerroksessa myydään paikallisia koriste-esineitä ja käsitöitä (muista kuitenkin vientirajoitukset ennen Buddha-patsaiden ostoa). Seitsemännessä kerroksessa on pikaruokapaikkoja, elokuvateatteri ja keilahalli.

Pienemmissä liikkeissä on yleensä parasta maksaa käteisellä rahalla. Jotkut kauppiaat hyväksyvät luottokortin, mutta heillä ei välttämättä itsellään ole konetta, joten kortti joudutaan kiikuttamaan isompaan naapurikauppaan.

MBK:n edustalta on melko turha odottaa löytävänsä rehellisiä taksikuskeja. Onneaan voi koittaa virallisessa taksipisteessä, jossa on kuitenkin jonoa. Parhaiten kulkeminen sujuu ilmajunalla.

Kävelysiltaa kolmeen muuhun ostoskeskukseen

MBK:lta voi siirtyä Skytrain-asemallekin johtavaa kävelysiltaa pitkin Siam Discovery -ostoskeskukseen. Siam Discovery on MBK:ta korkealuokkaisempi ja samalla paljon kalliimpi paikka, jossa myydään aitoja merkkituotteita. Ostoskeskuksesta löytyy myös kokemisen arvoinen japanilainen buffet-ravintola Grand Oishi.

Seuraava etappi ostoskeskusten ketjussa on Siam Center – ”Center of Fun”. Sinne pääsee Siam Discoverystä joko viidennen kerroksen kävelysiltaa pitkin tai rakennusten välillä olevan aukion poikki. Aukiolla on usein erilaisia esityksiä tai tapahtumia. Siam Centeriin voi tulla suoraan myös ilmajunan Siam-asemalta.

Alunperin 1970-luvulla rakennettu Siam Center on yksi Bangkokin vanhimmista ostoskeskuksista, tosin se on remontoitu jo useaan otteeseen. Trendikäs keskus panostaa naapureitaan nuorekkaampaan tarjontaan ja se onkin suosittu nuorison shoppailupaikka. Ostoksia voi jatkaa myös kadun vastapäätä sijaitsevalla Siam Square -alueella, josta löytyy paljon paikallisille teineille suunnattuja vaateliikkeitä.

Uusimpana ostosparatiisina Siam Centerin vieressä kohoaa luksusta kauppaava Siam Paragon, josta on erillinen artikkeli.