Pääsy lentokentän lounge-tiloihin kuuluu tavallisesti bisnesluokan tai ensimmäisen luokan lippuun, mutta se ei ole VIP-asiakkaiden yksinoikeus. Myös turistiluokan lipulla tai halpalentoyhtiöllä matkustava voi päästä nauttimaan loungen rentouttavasta ilmapiiristä.

Lentokentällä jää lähes aina runsaasti ylimääräistä aikaa ennen lennon lähtöä, sillä etenkin kaukolennoille on kirjauduttava hyvissä ajoin. Toisaalta fiksu matkailija varautuu myös mahdollisiin ruuhkiin tiellä, lähtöselvityksessä ja turvatarkastuksessa, mutta jos niistä selviääkin nopeasti, lennon lähtöä voi joutua odottelemaan pitkäänkin. Onneksi käytännössä kaikilla kansainvälisillä lentokentillä erilaista ajanvietettä kellonajasta riippumatta.

Lentokenttälounget tarjoavat yhden mukavimmista paikoista ja tavoista kuluttaa joutoaikaa. Loungeissa on tyypillisesti tarjolla ruokia ja juomia, lehtiä ja useimmiten mahdollisuus käyttää langatonta verkkoa tai tietokonetta ja ladata sähkölaitteita. Taso ja tarjonta vaihtelevat suuresti mehusta ja muutamasta leipäviipaleesta aina kattaviin buffet-valikoimiin tai pöytääntarjoiluihin erilaisine viini- tai samppanjavalikoimineen. Loungeissa voi olla tarjolla myös esimerkiksi suihkutilat tai hierontaa.

Miten pääset loungeen?

Business-luokan lipun lisäksi monet lentoyhtiöt antavat pääsyn loungeen riittävän korkeiden tasokorttien haltijoille lippuluokasta riippumatta.

Jos loungeissa tulee käytyä vain hyvin harvoin, on helpointa yksinkertaisesti maksaa sisäänpääsymaksumaksu. Tämä onnistuu monissa loungeissa, ei kuitenkaan välttämättä lentoyhtiöiden omissa tai korkeamman tason loungeissa. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla kahteen Finnairin loungeen pääsee 48 eurolla, samoin kaukolentojen alueella sijaitsevan Almost@home -loungen sisäänpääsyn normaalihinta on 48 euroa. Vähänkin useammin matkustavan kannattaa harkita muita keinoja.

Loungeen pääsy sisältyy monien luottokorttien etuihin. Esimerkiksi Diners Club -kortilla pääsee 450 loungeen eri puolilla maailmaa. Suomalaisesta näkökulmasta suuri haittapuoli on kuitenkin se, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla ei ole Diners Clubin loungea. Lisäksi nämä lounget ovat usein tasoltaan keskimääräistä vaatimattomampia.

American Express Platinum -kortinhaltijat pääsevät yli 600 loungeen Priority Pass -ohjelman kautta. Platinakortin vuosimaksu on varsin korkea, 550 euroa. Samoista eduista voi silti päästä nauttimaan huomattavasti edullisemmin hankkimalla platinakorttiin kuuluvan Priority Pass -jäsenyyden erillisenä suoraan sen tarjoajalta.

Priority Pass -jäsenet voivat käyttää Helsinki-Vantaan lentoasemalla kahta loungea. Näistä Almost@home (kuva yllä) on Schengen-lentojen alueella, mutta Thaimaahan tai muualle Euroopan ulkopuolelle lentävät voivat käyttää myös toista Aspire-loungea.

Priority Pass -jäsenyystasoja on kolme. Peruskorttiin ei sisälly yhtään lounge-vierailua, vaan ne veloitetaan käyntikohtaisesti. Keskitason korttiin sisältyy kymmenen käyttökertaa, ja kolmannella tasolla käyntejä on rajoittamaton määrä. Voit katsoa ajantasaisen hinnoittelun ja mahdolliset tarjoukset Priority Pass -sivuilta.

Lounget Thaimaassa

Thaimaassa Bangkokin Suvarnabhumi-lentoasemalla Finnairin businessluokan matkustaja voi valita kuudesta Louis’ Tavern CIP First Class -loungesta. Nämä lounget ovat samoja, joihin pääsee myös Priority Pass -jäsenkortilla. Lentokentän G-alueella sijaitseva ja vastikään uudistettu Louis’ Tavern CIP First Class -lounge voitti kesäkuussa 2013 Aasian ja Tyynenmeren alueen parhaan loungen tittelin Priority Pass -jäsenten äänestyksessä.

Royal First Lounge

Thai Airwaysin ykkösluokan matkustaja saa Royal First Loungessa käyttöönsä oman pienen huoneen, jonne tarjoillaan ruokia, juomia ja lehtiä.

Phuketissa on kaksi Priority Pass -loungea ja Samuilla samoin kaksi, joista toinen kotimaan terminaalissa.

Monilla lentoyhtiöillä on omat loungensa. Esimerkiksi Thai Airwaysilla on Suvarnabhumin lentoasemalla kolme loungea eri luokissa: Royal Orchid, Royal Silk ja Royal First.

 

Linkit:
Priority Pass