Passi riittää Thaimaahan, viisumi normituristille tarpeeton

viisumi.jpgSuomalaiset voivat matkustaa Thaimaahan turisteina ilman viisumia. Rajalla – yleensä Suvarnabhumi-lentoasemalla, johon Bangkokin-lennot laskeutuvat – passiin lyödään saapumisleima. Sillä saa oleskella maassa 30 päivää.

Maa- tai meriteitse saavuttaessa oleskeluaikaa saa vain 15 päivää.

Passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta saapumisen jälkeen. Lisäksi maahan tullessa on esitettävä paluulippu tai muu todiste siitä, että poistuu maasta 30 päivän kuluessa. Tämä on erityisen tärkeää ilman viisumia matkustettaessa. Käytännössä lippua ei läheskään aina kysytä, mutta lentoyhtiö voi jopa kieltäytyä ottamasta matkustajaa lentokoneeseen, jos paluulippua ei ole.

Pidempää maassa oleskelua varten voi hakea turistiviisumia. Suomessa viisumeja myöntää Thaimaan Helsingin-suurlähetystö. Turistiviisumiin voi myös ostaa yhden asemesta kaksi tai kolme maahantuloa, jos tarkoitus on käydä välillä jossakin naapurimaassa. Yhdellä maahantulolla maassa voi oleskella 60 päivää, johon voi halutessaan anoa 30 päivää lisäaikaa maahanmuuttovirastolta (Immigration).

Eläkeläisviisumista on erillinen artikkeli.

Pidempi oleskelu
edellyttää viisumia

Oikeus oleskella Thaimaassa ilman viisumia (maahantuloleimalla) on tarkoitettu helpottamaan tavanomaista turismia, mutta sitä on käytetty väärin jopa vuosien oleskeluun niin, että kerran kuukaudessa käydään vain raja-asemalla leimauttamassa passi.

Viime vuosien aikana Thaimaa on puuttunut varsin voimakkaasti ei-toivottujen ulkomaalaisten pitkäaikaiseen maassa oleskeluun ja laittomaan työskentelyyn. Siksi on sovellettu myös sääntöä, että maassa voi oleskella ilman viisumia eli maahantuloleimalla kuuden kuukauden aikana enintään yhteensä 90 päivää, ja tätä aiemmin maahantulojen määrä rajoitettiin enimmillään kolmeen samalla ajanjaksolla.

Keskushallinto on patistanut suurlähetystöjä ja konsulaatteja tiukempaan ruotuun viisumien myöntämisessä. Tällä on ollut vaikutuksia etenkin naapurimaissa. Kuvausten mukaan käytännöt vaihtelevat nykyään suuresti ja viisumihakemuksen kohtalo on ennalta-arvaamaton etenkin, jos passissa on jo aiemmin useampia maahantuloleimoja.

Kokonaisuutena Thaimaan viisumipolitiikka ja sen soveltaminen on ollut viime aikoina ollut arvaamatonta ja tempoilevaa. Satunnaisen turistin kannalta epäselvyyksiä ei ole, mutta oikeus oleskella pidempään ei ole enää itsestään selvyys edes perheellisille, asunnon ostaneille ulkomaalaisille. Internetin keskustelufoorumeilta löytyykin jo katkeria uhkauksia muuttaa naapurimaihin.

Laiton oleskelu
on vakava rikos

Jos Thaimaassa on oleskellut sallittua pidempään, asiasta voi selvitä maksamalla sakon, jonka suuruus on 500 baht/päivä. Tämä onnistuu kuitenkin vain ja ainoastaan lentokentällä maasta poistuessa.

Jos passi syystä tai toisesta tarkastetaan ennen lentokentälle pääsyä ja yliaika käy ilmi, seuraukset ovat erittäin vakavat. Lainrikkoja siirretään odottamaan oikeudenkäyntiä maahanmuuttoviraston vankilaan, jonka oloja on kuvattu epäinhimillisiksi. Oikeudenkäynnin ja sakkojen maksun jälkeen täytyy vielä jäädä odottamaan karkotusta kotimaahan.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vankilasta käsin on hankittava lentolippu ja riittävät rahavarat kotimaahan palaamiseksi. Lisäksi voi joutua mustalle listalle ja saada elinikäisen maahantulokiellon.

Thaimaan suurlähetystö
ThaiVisa

5 Responses

 1. Vierailija

  Hei!

  Jos aikoo oleskella maassa yhteensä 4 kuukautta, välissä reissata muihin lähimaihin, mikälainen viisumi pitää hankkia? Lentoliput on hankittu jo, mutta maahantullessa ei ole näyttää kuin joulukuussa oleva paluupäivä.

 2. Kysyisin eläkelläisenä onko Thaimaa vaikea luvankannalta jos meinaa olla pitenpään,jopa asumaan.

 3. Kristian

  Kimmo, kysymyksesi on mielenkiintoinen. Saat lisätietoa uudesta artikkelista: http://www.thaimaaopas.fi/373/elakepaiviksi-thaimaahan/

 4. Vieras

  Sattui taannoin laskuvirhe maassaoloajan kanssa (olin nimittäin saapunut maateitse, mutta olin 20päivää maassa). Kentällä vasta onneksi asia huomattiin ja selvisin sakoilla.

  Osaatteko sanoa, saanko matkustaa vielä Thaimaahan normaalisti?

 5. Kristian

  Laiton maassaolo on kohtalaisen vakava asia missä tahansa maassa, mutta Thaimaassa pieniin ylityksiin ei suhtauduta kovin jyrkästi. Muutamien päivien ylityksestä voi maksaa lentokentällä sakon, joka on 500 bahtia päivältä. Sakon maksimimäärä on 20000 bahtia. Pidemmän ylityksen kyseessä ollessa seurauksena voi olla vangitseminen, oikeudenkäynti, maastakarkotus ja kieltolistalle joutuminen.

  Jos passiisi tuli ikävännäköinen Overstay-leima, ei se varmasti ainakaan helpota viisumin hankkimista tai maahantuloa jatkossa, joten saattaisi olla järkevää hankkia uusi passi. Mustalle listalle et kuitenkaan ole joutunut, joten voit matkustaa Thaimaahan uudelleenkin.