Phuketin
länsirannalla sijaitseva Patong Beach on saaren suosituin kohde. Hyvän rannan lisäksi Patong tarjoaa vilkasta iltaelämää viikon kaikkina päivinä. Ravintoloita, pubeja ja baareja löytyy jokaiseen makuun.

Patong on noin 45 minuutin ajomatkan päässä Phuketin lentokentältä. Matkan hinnaksi tulee mittaritaksilla noin 1000 bahtia, johon sisältyy 100 bahtin lentokenttämaksu.

Suojaisessa lahdenpoukamassa riittää vaaleaa ja puhdasta hiekkaa yli kolmen kilometrin pituudelta. Vesikin on puhdasta, joskaan ei välttämättä kovin kirkasta, ja merenpohja mukavaa, tasaista hiekkaa ilman ikäviä kiviä tai karahkoja. Roskia on varsin vähän. Talvikaudella aallot eivät yleensä ole kovin korkeita.

Patong BeachRannalla joko on tai sitten ehkä ei ole saatavilla aurinkotuoleja (200 B/päivä) ja kohtuuhintaisia virvokkeita (olut noin 100 B) leppoisaan oleskeluun. Viranomaiset välillä poistavat aurinkotuolit näyttävillä armeijan avustamilla toimilla.

Pyyhe tuolia varten kannattaa ottaa mukaan hotellilta tai vaikka ostaa, sillä sen vuokrauksesta veloitetaan erikseen. Lähettyvillä olevat saniteettitilat ovat melko kehnot.

Rannalla liikkuu jonkin verran kaupustelijoita, mutta ei sentään kiusaksi asti. Tarjolla on tyypillisiä ranta-aktiviteetteja, esimerkiksi nousuvarjoilua (parasailing), jossa rantaa pääsee katselemaan kymmenien metrien korkeudesta veneen hinaamana. Lapsille on vedessä oma maksullinen leikkialue, jossa voi vaikka kiipeillä jäävuorelle.

Meren antimia veden äärellä

Päivän pimetessä illaksi Patong ei suinkaan hiljene, päinvastoin. Rantapäivän jälkeen on hyvä tehdä ostoksia, syödä hyvin ja käydä vaikka räätälillä teettämässä puku. Mikään edullinen ostospaikka Patong ei kylläkään ole. Hinnat ovat korkeampia kuin Phuket Townissa (saati Bangkokissa), ja vaikka ne ovat eurooppalaisesta näkökulmasta yhä edullisia, turistilisää on kaikessa 7-Eleveniä, apteekkeja ja McDonald’sia myöten.

Ravintoloiden löytäminen on Patongilla helppoa. Kadulla kulkiessa ruokalistoja työnnetään melkein syliin. Merellisissä ravintoloissa päivän antimet ovat usein esillä ja nähtävinä heti kadun vieressä.

Rauhallinen vaihtoehto illallispaikaksi on ranta, jossa on Sawasderak-poikkikadun vasemmalla puolen useampia meren antimia ja tyypillisiä thairuokia tarjoavia syömäpaikkoja. Näiden joukosta löytyy myös Loma-ravintola, jonka nimi ei kuitenkaan tule suomen kielestä vaan thain delfiiniä tarkoittavasta sanasta. Ravintoloista on mukava merinäkymä.

Patongin rantakadun ravintoloiden palvelu on Thaimaan mittapuussa tyrmeähköä valtavasta turistimäärästä ja asiakkaiden suuresta vaihtuvuudesta johtuen. Hyvää palvelua saa useasti expattien suosimilta alueilta kohtuullisin kustannuksin. Meren antimia voi nauttia esimerkiksi Rawai Beachin rantakadun ravintoloissa.

Rannalla kävelevät kauppiaat myyvät taivaalle lähetettäviä, onnea tuovia koom faii -lyhtyjä (kuva). Jos kuumailmapallon tavoin toimiva lyhty nousee korkealle ja katoaa näkyvistä horisonttiin, lyhtyä lähetettäessä ajateltu toive toteutuu; jos se syttyy palamaan tai putoaa mereen ennen aikojaan, onni ei ole myötä.

Bangla Road on Patongin yöelämän keskus

Patongin yöelämän keskus on Bangla-katu, joka suljetaan iltaisin liikenteeltä. Sen varrella ja pikku sivukaduilla on runsain mitoin ravintoloita, olutbaareja ja muita illanviettopaikkoja. Kadulle avoimet ulkoilmabaarit kilpailevat toistensa kanssa musiikin äänenvoimakkuudesta, ja jytke jatkuu yömyöhään. Alueen go go -baarit ovat siistimpiä ja showt hillitympiä kuin Bangkokissa tai Pattayalla.

Koti-ikävää Bangla-kadulla voi lievittää vaikka pikkuisessa, –15 asteeseen jäähdytetyssä Ice Barissa, jossa voi käydä ottamassa 150 bahtin hintaisen vodkashotin jääkalikkaan nojaillen.

Banglan tunnetuimnat yökerhot ovat The Tiger ja FBI Tai Pan.

Patongin gay-elämän keskus on vähän matkan päässä Royal Paradise -hotellin edessä sijaiseva Paradise Complex, jossa on paljon pieniä baareja. Siellä on myös edullisia, joskin melko vaatimattomia hostelleja. Rannalla sateenkaarialue on merkitty lipulla.

Taksikuskeilla kohta jo Suomen hinnat

Patongilla etäisyydet eivät ole valtavia, ja paikasta toiseen pääsee kävellenkin.

Patong Beachin liikenteen valtaväylät ovat rantakatu Thaweewong ja toinen samansuuntainen katu kauempana rannasta, Rat U Thit 200 Pii Road. Nämä kadut ovat etenkin päivisin melko vilkkaasti liikennöityjä, ja ylittäminen voi kestää hetken lähes taukoamattomassa liikennevirrassa.

Takseina (Phuketin Tuk Tuk) toimivat värikkäät minikokoiset Daihatsu lava-autoista kötöstetyt vilkkuvat diskoteekit, joiden kuljettajien hinnoilla ei ole mitään yhteyttä reaalimaailmaan. Alle kilometrin matkasta, jollaisesta rehellinen Tuk Tuk -kuski veloittaisi muualla Thaimaassa 20 bahtia, nyhdetään yllättävän yksimielisesti 250 bahtia. Hinnoista ei neuvotella ja kymmenet alueella viihtyvät kuljettajat pitävät yhtä. Oikea Tuk Tuk on kolmipyöräinen 2T-savustin. Phuketissa se on tämä Barbin lava-auto.

Hieman edullisempaa kyyditystä saa mopotakseilta. Niitä käytettäessä on muistettava kypärä, jonka puuttumisesta ulkomaalainen saa sakot. Toki mopon voi vuokrata itsekin.