Vielä 1960-luvulla Pattaya oli pieni kalastajakylä, jossa muutamat bangkokilaiset kotimaan turistit lomailivat viikonloppuisin.

Vietnamin sodan aikaan amerikkalaiset sotilaat käyttivät lähellä sijaitsevaa U-Tapaon lentokenttää, ja osa heistä löysi tiensä Pattayalle rentoutumaan ja huvittelemaan. Pian pienestä kylästä kasvoi yksi Kaakkois-Aasian tunnetuimmista – ja samalla pahamaineisimmista – lomanviettokohteista.

Pattaya sijaitsee Siaminlahden rannalla, Chonburin provinssissa reilu 140 kilometriä Bangkokista kaakkoon. Arviot kaupungin asukasmäärästä liikkuvat 120 000 tietämillä, mutta todellinen luku on huomattavasti suurempi kun lasketaan mukaan turistit, expatit ja ulkopaikkakuntalaiset, jotka työskentelevät turismiin liittyvissä tehtävissä.

Pattyan pääelinkeinot ovat turismi, kalastus, teollinen tuotanto ja laivarahtaus. Vuosittain Pattaya houkuttelee yli miljoona turistia, ja se näkyy hotellien tarjonnassa. On varaa valita hinnan, tason sekä sijainnin suhteen.

Pattayalle on helppo päästä suoraan Suvarnabhumin kentältä taksilla tai bussilla. Matka kentältä kestää muutaman tunnin riippuen kulkuvälineestä ja kuljettajasta. Hintaa taksille tulee 1200–1500 bahtia, bussilla pääsee alle satasella. Pattayan eteläpuolella noin 40 kilometrin päässä olevalle U-Tapaon lentokentälle lennetään nykyään lomalentoja Suomestakin.

Pattaya Beach ei nuku koskaan

pattaya-2.jpgPattayalla on tarjolla niin paljon aktiviteetteja, että kysymys kuuluu lähinnä mitä haluaa tehdä. Pattayan monta kilometriä pitkällä rannalla saa varmasti kulumaan muutaman päivän.

Perheen pienimmille on tarjolla koettavaa eläintarhoista vesipuistoihin, teineille mikroautoilusta benji-hyppelyyn tai vaikka tandem-laskuvarjohyppyyn sekä vanhemmille kalastusreissusta golfailuun ja temppelinähtävyyksiin.

Pattayalla on myös lukuisia kuntosaleja ja pelihalleja keilaradoista lähtien, jotka operoivat aamusta iltamyöhään. Suuret kauppakeskukset ja yömarkkinat tarjoavat ostosmahdollisuuksia.

Liikkuminen Pattaya Cityssä tapahtuu helpoiten tiettyjä reittejä kulkevilla lavatakseilla tai sitten mopotakseilla. Paikalliset taksikuskit eivät ole innostuneita käyttämään mittaria, mutta hinnat saattavat olla silti kohtuullisia.

Myös lähisaarilla vierailua kannattaa harkita. Kaunisrantainen Koh Lan on yksi suosituimmista kohteista. Koh Lanille pääsee joko vuokraamalla venekuljetuksen tai lautalla, joka pyyhältää väliä tunnin välein. Muita lähisaaria ovat Koh Krok ja Koh Sak. Näiden saarten läheisyydessä on hyvät sukellus- ja snorklausmahdollisuudet.

Pattaya Beachin pohjoispuolella on hieman hiljaisempi Wong Amat Beach, joka on yksi alueen puhtaimmista rannoista. Se koostuu pienistä hiljaisista lahdista, joilla voi kokea hetken rauhaa loputtomalta rantakauppiaiden tuputtamiselta.

Vilkasta yöelämää

Kun aurinkoinen päivä alkaa pimetä illaksi, Pattaya näyttää toisen puolensa. Ei ole väittäminen, etteikö yöelämä tiuhaan ahdetuissa baareissa olisi yksi Pattayan myyntivalteista miesten parissa.

Alkoholi virtaa ja paikalliset naiset tanssivat vähissä vaatteissaan baarien edustalla pitkin pääteiden (Beach Road ja Second Road) sivukatuja. Baareja ja yökerhoja on tyrkyllä niin paljon, että on vaikea päättää mihin niistä pistäytyisi. Käynti kävelykadulla (Walking Street) saa pasmat lopullisesti sekaisin.

Rauhallisempi Jomtien Beach

Jos yöelämän villeys Pattayan rantakaduilla arveluttaa, välittömässä läheisyydessä Khao Pratamnak -kukkulan eteläpuolella on hieman paremmalla rannalla varustettu Jomtien Beach, joka onkin muodostunut suosituksi perhematkailijoiden parissa.

pattaya-3.jpg

Se on myös todella suosittu alue pidempiaikaisten turistien, kuten eläkeläisten majapaikkana.

Jomtienilta löytyy esimerkiksi Pattaya Park Tower, jonka yhteydessä on vesipuisto ja vuoristorata. Jomtienin pohjoispuolella on siisti ja rauhallinen Dongtan Beach, jonka remontti valmistui 2018.

Pattaya ei ehkä ole kauneimpia kohteita Thaimaassa, mutta se on ehdottomasti yksi monipuolisimmista kaupungeista eikä sitä tulisi sivuuttaa pelkästään ennakkoluulojen ja kuulopuheiden valossa. Nähtävää ja koettavaa on riittämiin useammaksi viikoksi, jos niin vain itse tahtoo.

Tärkeitä numeroita:
038 420 802 Police office
038 429 371 Tourist Police
038 428 374 Pattaya international hospital
038 259 911 Bangkok Pattaya Hospital
191, 199, 1699 Pattaya Emergency numbers