phimai-1.jpgKhmer oli aikanaan Kaakkois-Aasian suurin keisarikunta, joka kattoi nykyisen Thaimaan, Burman, Kambodzan ja Laosin alueita. Nykypäivänä tämän kadonneen valtakunnan perintöön voi tutustua Phimain vaikuttavassa historiallisessa puistossa, jossa sijaitsevat Thaimaan tärkeimmät khmer-temppelit.

Prasat Him Phimai eli Phimai Historical Park sijaitsee noin 60 kilometriä Nakhon Ratchasimasta koilliseen. Koillis-Thaimaan eli Isanin porttina tunnettu Nakhon Ratchasima on Thaimaan kolmanneksi suurin kaupunki, josta käytetään myös nimeä Khorat.

Phimain rakennukset on pääosin rakennettu 1100–1200-luvulla. Ne poikkeavat muun Thaimaan totutusta buddhalaisesta tyylistä, sillä seassa on viitteitä hindulaisuudesta ja yhteneväisyyksiä myöhemmin valmistuneeseen Angkor Watin temppeliin on paljon. Kukaan ei tiedä, kenen rakennuttama tämä temppelialue on, mutta selvää on, että se oli toinen pää muinaiselle Khmerin pikatielle, 225 kilometriä pitkälle väylälle, joka yhdisti sen Angkor Watiin.

Sisään pääsee 40 bahtin maksulla, ja portit ovat avoinna joka päivä yhdeksästä kuuteen. Phimain temppelipuisto on kokonaisuudessaan 655 metriä leveä ja 1033 metriä pitkä suorakulman muotoinen alue. Sen keskellä kohoaa 30-metrinen pääpyhäkkö, jonka uskotaan olleen mallina Angkorin viidelle tornille. Pyhäkön ympärillä on kolme suorakulman muotoista muuria, joista uloin kiertää muinaista kaupunkia. Temppelialue itsessään on vasta toisen muurin sisäpuolella. Keskimmäisen muurin jälkeen aukenee isompi alue ennen kolmatta muuria, jonka sisällä varsinainen pyhäkkö on.

phimai-2.jpgJäljellä olevat rakennukset ovat todella vakuuttavia pieniin yksityiskohtiin saakka. Ajan tuomaa rapistumista toki on huomattavissa, mutta entisöintiin ja alueen suojeluun on selvästi kiinnitetty huomiota.
Suurin osa entisöinnistä on tehty vuosina 1964–1969. Vuonna 1989 prinsessa Maha Chakri Siridhorn avasi alueen historiallisena puistona.

Koska kyseessä on temppelialue, kävijöiltä edellytetään asiallista pukeutumista.

Historiannälkäiselle 300 m päässä temppeleistä on vielä Phimai National Museum, joka on auki päivittäin yhdeksästä neljään. Sisäänpääsymaksu on 30 bahtia.

Tietokonemalli temppelialueesta
www.phimai.ca