Koh Mak -saari sijaitsee keskisessä Thaimaassa, Tratin provinsissa, noin tunnin pikavenematkan päässä Koh Changilta. Mantereelta, Laem Ngobin satamasta on noin 35 km. Pikavenekuljetus maksaa alle 1000 bahtia edestakaisella kyydityksellä. Hitaammalla veneellä säästää muutaman satasen, matkan kestäessä noin 3 tuntia.

Saari on saanut nimensä alkujaan betelpähkinän mukaan joita saaren arekapalmuista tippuileekin tiheään. Kokoa tällä pienellä saarella on 16 neliökilometriä ja rantaviivaa pitkin mitattuna tulee huimat 27 km kanoottiajelua. Liikkuminen muuten Koh Makilla tapahtuu saarta kattavasti kiertävällä tiellä joko pyörällä, skootterilla tai 50 bahtia/asiakas maksavalla taksilla.

Vakituisia asukkaita saarella on vain viitisensataa. Elanto tulee kumipuu- ja kookospalmuplantaaseilta.

Turistit alkavat vasta
löytää Koh Makin

Koh MakVielä muutama vuosi sitten Koh Mak oli todella hiljainen paikka, jossa muutama resort majoitti sinne löytäneitä reppureissaajia.

Kasvava Thaimaan ja Kamputsean matkailu on kuitenkin näyttänyt kyntensä myös täällä. Siitä kertoo hieman noussut hintataso ja paremman tason bungalowikylät. Ao Khaon laiturilta kohoaa jopa suurehko rakennus aivan Makathanee-resortin taakse, ja tällä hetkellä majoitusyrityksiä on jo reilu parikymmentä. Osa näistä sijaitsee läheisillä kolmella saarella, jotka ovat Ko Rayang Nok, Koh Kham ja Koh Kra dad.

Suurin kasvu on tapahtunut länsipuolella jossa kauneimmat rannatkin sijaitsevat. Kasvusta huolimatta ilmapiiri on yhä välittömän rento, ja elämän saarella etenee hitaanlaisesti.

Iltaelämää saarella ei ole, ellet sitä itse järjestä, mutta päiväaktiviteettia löytyy sukelluksen, snorklauksen, kajakkimelonnan ja saariajelun muodossa.

Saarella on palveluina muutama pieni kauppa, postitoimisto, poliisiasema ja pieni klinikka. Ravintoloita on isoimpien resorttien yhteydessä.

Internet-yhteys löytyy parista paikkaa Ao Suan Yai satamasta postitoimiston läheisyydestä.

Koh MakMajoitustietoa
infopisteestä

Jos et ole varannut majoitusta etukäteen, on suositeltavaa hakeutua Ao Khaon rannalle, päätien varrelta löytyvään infopisteeseen, jossa on mahdollisuus käydä läpi tarjolla oleva majoitus sekä kuljetukset muille saarille. Lähes poikkeuksetta kuljetus satamista kuin infopisteeltäkin kuuluu resortin hintaan.

Kun Koh Mak on koluttu ja pieni vaihtelu innostaa, tunnin pikavenematkan päässä eteläpuolella on yhtä rauhaisa viidakkosaari Koh Kood, joka on myös todella kaunis ja käymisen arvoinen paikka. Molempia saaria voi suositella erityisesti pariskunnille yhteisen ajan viettoon.

Tärkeitä numeroita:

08-18706287 Pichet Somsaen, Koh Mak Information center
08-79055886, 08-71446014  Rescue
08-9752684 Koh Mak Mayor

http://kohmak.com (englanniksi)