HappySuomalaisen matkapuhelinliittymän käyttö Thaimaassa on kallista lystiä. Esimerkiksi Elisan liittymää käytettäessä minuuttihinta pompsahtaa Thaimaan kamaralla 1,69-1,85 euroon, eivätkä muut operaattorit ole sen armeliaampia.

Koska mittari raksuttaa soitettujen lisäksi myös vastaanotetuista puheluista, kännykkälaskun loppusumma voi kotiin palattua järkyttää. Saati sitten, jos on erehtynyt käyttämään roaming-datapalveluita (GPRS yli 10 euroa/megatavu – kannattaa muistaa ettei Suomessa voi nykyisellään edes hakeutua henkilökohtaiseen konkurssiin).

Edullinen ja kätevä tapa soittaa Suomeen on hankkia thaimaalaisen operaattorin SIM-kortti. Jokaisesta 7-Eleven -kioskista saa esimerkiksi DTAC Happy -liittymän 199 bahtin hintaan. (Passia saatetaan kysyä liittymää ostaessa.)

Liittymään ladataan puheaikaa ostamalla eri hintaisia prepaid-kortteja. Näin puhelinkulut ovat ennustettavissa ja pysyvät varmasti hanskassa. Myös GPRS/EDGE-palvelut ovat järkevän hintaisia, joten sähköpostitkin voi tarkastaa kännykällä. (Lue myös: Näin käytät nettiä maksutta Bangkokissa)

Internet-puhelun
laatu todella hyvä

Kun paikallinen SIM-kortti on hankittu, täytyy vielä muistaa käyttää soittaessa oikeaa suuntanumeroa. Normaali maanumeroa edeltävä plussa korvataan säästönumerosarjalla 009. Esimerkiksi numerosta +358 400 123 456 tulee siis 009 358 400 123 456.

Käytettäessä numeroa 009 puhelut kulkevat halpaa internet-linjaa pitkin. Kuuluvuus on yhtä hyvä kuin kotimaasta soitettaessa, joten laatueroja ei ole, mutta hintaeroja kyllä: Suomeen soitettaessa minuuttihinnaksi tulee vaivaiset 9 baht (0,19 e).

Happy SIM -kortin ja 009-numeron kanssa syntyy siis säästöä kotimaisen operaattorin roaming-palveluun nähden noin 90 %. Kuulumiset on mukavampi kertoa kotimaahan, kun tunnin jaarittelu maksaa kymmenkunta euroa – ei sata!

Huomaathan, että tekstiviestejä ei voi lähettää 009-alkuisiin numeroihin, ne pitää lähettää tavalliseen numeroon. Numeroiden vaihtelu on hivenen hankalaa, mutta onpa säästökin melkoinen.

PS. Soitettaessa Suomesta ulkomaille 009-suuntanumerolla hinnat ovat tyystin erilaiset – tarkista omalta operaattoriltasi. Thaimaassakaan 009-koodia ei voi käyttää, ellei ole vaihtanut puhelimeen paikallista SIM-korttia.