Thaimaan sairaaloiden taso vaihtelee paljon. Tarjolla on aivan huipputasoista terveydenhuoltoa, ja medikaaliturismi on yleistymässä – länsimaista tullaan tänne tekemään kalliita leikkauksia edullisemmin.

Parhaiden yksityissairaaloiden henkilökunta on yleensä opiskellut länsimaissa, puhuu englantia hyvin ja on työssään päteviä.

Valtion sairaaloissa työtä tehdään huomattavasti vaatimattomammilla välineillä ja vähemmällä koulutuksella. Jokainen thaimaalainen on periaatteessa oikeutettu 30 bahtin sairaalahoitoon.

Työpäivän jälkeen monet lääkärit kartuttavat kassaansa työskentelemällä pienillä yksityisklinikoilla, jotka ovat avoinna iltaisin. Klinikalla – englanniksi ja samalla thaiksi ”clinic” – käynti säästää rahaa ja suureen laitossairaalaan verrattuna erityisesti aikaa.

Yksityissairaalakin on
kohtuuhintainen

Bangkokin paras sairaala lienee Bumrungrad, joka tarjoaa hoitoa lähes kaikkiin vaivoihin ja tarpeisiin. Hyviä laitoksia on monia muitakin. Bangkok Hospital -ryhmä, johon kuuluvat mm. Bangkok Pattaya Hospital ja Bangkok Rayong Hospital, on varsin korkeatasoinen ja lupaa tarjota tarvittaessa jopa suomen kielen tulkkausapua.

Chiang Main paras ja samalla kallein sairaala on Chiang Mai Ram. Kaupungissa on myös erityisesti malarian hoitoon erikoistunut sairaala.

Käynti yksityissairaalassa maksaa muutamia satoja bahteja, jonka lisäksi tulevat lääkkeet. Lääkkeet annetaan mukaan sairaala-apteekista, jossa valikoima on sairaalan tason mukainen – kalliita alkuperäisiä tai edullisempia rinnakkaisvalmisteita. Ennen lääkärissä käyntiä kannattaa luonnollisesti varmistaa, missä sairaaloissa käynnin mahdollinen matkavakuutus korvaa.

Jos sairaalaan on tarvetta jäädä yöksi, voi yleensä valita paikan isommassa huoneessa tai viihtyisässä yksityishuoneessa. Kalliissa sairaalassa lääkärit ottavat vähemmän riskejä ja saattavat suositella varmuuden vuoksi yöpymistä silloinkin, kun koti-Suomen terveydenhuoltojärjestelmä olisi jo kotiuttanut potilaan. Yöpyminen tuo sairaalalle tietenkin lisätuloja. Huhujen mukaan lääkevalmistajatkin maksavat lääkäreille komissioita näiden kirjoittamista lääkkeistä, joten rohtolistaa on joskus syytä arvioida kriittisesti.