Som tam on herkullinen papaijasalaatti, joka on tullut thaimaalaiseen ruokakulttuuriin Laosista ja Isaanista (Koillis-Thaimaasta). Sitä syödään yleensä tahmean riisin kanssa. Hinnat alkavat kaduilla 25 bahtista, mutta tätä saa hienoissakin ravintoloissa.

Som tamista on useita versioita ja parhailla kokeilla on tietenkin omat, salaiset reseptinsä. Pääasiallinen jako voidaan kuitenkin tehdä koillisthaimaalaisen (som tam Isan) ja keskithaimaalaisen (som tam Thai) version välillä. Näistä jälkimmäinen sopii länsimaiseen makuun paremmin, koska se on miedompi ja palmusokereineen makeampi kuin koillinen serkkunsa.

som-tam.jpg

Mietous on kylläkin varsin suhteellista, koska som tam on joka tapauksessa yksi thaikeittiön tuhdeimmista töräyksistä. Mutta niin vain saattaa käydä, ettei syömistä voi lopettaa vaikka hikeä pukkaisi ja suuta polttaisi – se nyt vaan on niin hyvää!

Papaija pok pok!

Som tam on toiselta, hivenen leikkimieliseltä nimeltään papaya pok pok. Tämä onomatopoeettinen nimi tulee valmistustavasta: papaijasalaatti tehdään nuijimalla ainesosia huhmareessa (pok! pok!) jolloin niistä irtoaa herkullista nestettä.

Papaijan lisäksi salaattiin tulee yleensä kirsikkatomaatteja, valkosipulia, lime-sitruunaa, vihreitä papuja, kalakastiketta sekä maapähkinöitä. Ja tietenkin sitä chiliä. Prik khii nuu eli hiirenkakkachili on sen verran tanakkaa tavaraa, että niitä ei kannata kylvää liemeen kourakaupalla. Kaksi, kolme chiliä olisi konservatiivinen lähtökohta. Katuravintolassa lopputulos tosin riippuu myös siitä, minkälainen annos edelliselle asiakkaalle juuri valmistettiin samassa astiassa!

Som tam Thai sisältää usein minikokoisia kuivattuja katkarapuja. Isaanilaisessa versiossa saattaa olla suolattua kalaa.

Raaka rapu ei maistu kaikille

Mielenkiintoinen variantti tästä suosikkiruoasta on som tam poo. Englannin kielessä sana poo tarkoittaa epämiellyttävää hajua taikka ulostetta, ja vaikka thaissa merkitys on eri, nimi on monen mielestä osuva.

Papaijasalaatin poo-versio sisältää suurehkon ravun, joka nuijitaan ruokaan suunnilleen elävältä tai joka tapauksessa raakana. Tuloksena on epäilyttävältä tuoksahtava annos, josta saa huonolla onnella ruokamyrkytyksen.

Tästä versiosta turisti ei yleensä perusta. Tutustuminen papaijasalaatin maailmaan kannattaakin aloittaa turvallisesta – joskin niin ihanan tulisesta – som tam Thaista.

Resepti: Thaimaalainen papaijasalaatti (Apetit)
Resepti: Mausteinen papaijasalaatti
(Fine Foods Oy)

Katso myös video valmistuksesta: