Tuk-tukThaimaan katukuvaan kuuluva tuk-tuk yhdistää kätevästi kaikkien liikennemuotojen huonoimmat puolet.

Räikeä-ääninen, ahdas härveli on moottoripyörää leveämpi ja juuttuu siten autojen tavoin ruuhkiin. Avoin rakenne altistaa matkustajat saasteille ja tuulelle eikä tarjoa minkäänlaista suojaa kolaritilanteissa tai edes mutkissa, joissa näitä kolmipyöräisiä ajopelejä aina silloin tällöin kaatuu.

Osa kuljettajista on suorastaan mielipuolisia kaahareita. Ja ikään kuin energiajuomilla ja muilla kemikaaleilla tehostettu kaasujalka ei muuten painaisi tarpeeksi, jopa turhan kiivas hinnasta tinkiminen saattaa saada kuljettajan mielen kuohumaan ja johtaa entistä kiivampaan hurjasteluun.

Joskus kuljettajat ovat jopa ryöstäneet ja tappaneet asiakkaitaan.

Etukäteen sovittu hintakin
voi moninkertaistua

Tuk-tukien kuljettajat ovat lähes aina perimässä turisteilta palvelustaan posketonta maksua, joka on taatusti kalliimpi kuin vastaava matka mukavalla, ilmastoidulla taksilla. Tinkimisen jälkeenkin huvista joutuu yleensä maksamaan enemmän kuin autokyydistä.

Hinta on erittäin tärkeää sopia aina etukäteen, muuten perillä odottaa yllätys. On myös hyvä varmistaa, että hinta on todella koko seurueesta – joskus kuljettaja väittää kirkkain silmin sovitun hinnan olleen henkilöä kohti. Tällaiset erimielisyydet on helpointa selvittää jo ennen matkaa.

Haittapuolistaan huolimatta tuk-tuk on olennainen osa Thaimaata ja ainakin kertakokemuksena suositeltava. Monilla paikkakunnilla se on melkeinpä pakollinen kulkumuoto, kun takseja ei ole tarjolla Bangkokin tapaan.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bU6xKQfs-QQ[/youtube]