Suomeenkin laajentunut taksi- ja limusiinipalvelu Uber on saanut runsaasti huomiota eri toimintamaissaan. Bangkokissa ja Phuketissa palvelu on erinomaisen tervetullut, koska tavallisten taksien taso ei aina ole kovin korkea, ja hinnoistakin saattaa syntyä kuljettajan kanssa kiistaa.

Uberin saa käyttöön lataamalla Uber-sovelluksen kännykkään joko Applen App Storesta tai Google Play -kaupasta. Applikaatio on ilmainen. Rekisteröitymällä tästä linkistä tai käyttämällä promokoodia UBERTHAIMAA saat ensimmäisen matkan ilmaiseksi (10€ tai 200 bahtiin asti, riippuen missä rekisteröidyt). Samaa applikaatiota ja tiliä voi käyttää myös Helsingissä ja muissa Uber-kaupungeissa.

Korkeatasoisen kyydin saamiseksi kannattaa valita autovaihtoehdoksi Uber Black. Autoja ei ole vielä kovinkaan runsaasti, mutta hyvällä tuurilla lähistöllä saattaa pörrätä neljä–viisikin vapaata Uberia, joiden sijainnin näkee kartalta. Sovellus määrittää käyttäjän sijainnin GPS:n avulla, mutta selvyyden vuoksi siihen voi kirjoittaa myös esimerkiksi hotellin nimen.

uber

Painamalla lähtöpistekentässä olevaa plus-merkkiä voi ennen auton tilaamista lisätä myös matkakohteen. Se ei ole pakollista, mutta toiminto on erittäin hyödyllinen ja sitä kannattaa käyttää. Lisäämällä kohteen voi saada arvion matkan hinnasta, ja kuljettaja näkee omasta kartastaan, minne ollaan matkalla, jolloin on helppoa päästä vähän vaikeamminkin löydettäviin kohteisiin.

uber3Auton sijainnin ja arvioidun saapumisajan näkee kartalla. Bangkokissa Uber Black -autoina käytetään useimmiten uusia Toyota Camryja, joissa on luonnollisesti mm. useimmista takseista puuttuvat takaistuimen turvavyöt. Hintaan sisältyy myös kaksi pientä pulloa vettä, jotka tosin eivät yleensä ole viilennettyjä.

Maksu veloitetaan luottokortilta

Tietullien kohdalla kuljettajalle ei tarvitse ojentaa seteleitä, vaan ne lisätään hintaan. Edes matkan päätepisteessä ei tarvitse alkaa sählätä maksuasioiden kanssa, vaan autosta voi yksinkertaisesti nousta pois. Maksu veloitetaan automaattisesti luottokortilta, joka on tallennettu rekisteröitymisvaiheessa. Kortti onkin tarpeen Uberin käyttämiseksi.

Kymmenen kilometrin matka maksaa ruuhkista riippuen parinsadan bahtin (n. 5€) molemmin puolin. Lentokenttäkuljetuksen hinta kaupungista on kiinteä 1000 bahtia + tietullit. Samoin pitkille matkoille on kiinteät hinnat, esimerkiksi kyyti Pattayalle maksaa 3000 bahtia + muutama kymppi tietulleja.

Järjestelmä on luotettava eikä huijausta tarvitse pelätä: koko matka tallentuu kartalle, ja Uberin aktiivinen asiakaspalvelu auttaa mahdollisten ongelmien selvittämisessä. Myös autoon mahdollisesti unohtuneiden esineiden löytäminen on myöhemmin helppoa, koska auton ja kuljettajan tiedot ovat tallessa.

Matkan päätteeksi sekä matkustaja että kuljettaja voivat antaa toisilleen arvosanan, yhdestä viiteen tähteä. Arvostelujen tarkoituksena on parantaa palvelua ja karsia huonot kuljettajat pois, mutta myös useita kertoja huonosti käyttäytyvä asiakas saattaa huomata, ettei kyytiä enää helposti löydykään.