kasetsart.jpgVaihto-opiskelu ulkomailla kiinnostaa suomalaisia korkeakouluopiskelijoita. Thaimaa siintää monen mielessä unelmakohteena, ja hyvä uutinen on, että osalla suurimmista suomalaisista korkeakouluista on jo aktiivisia vaihtosopimuksia thaimaalaisten yliopistojen kanssa.

Monille tie Thaimaahan on kuitenkin pitkä ja kivinen. Sopimuskiintiöiden ja määrärahojen puitteissa pystytään lähettämään opiskelijoita paljon vähemmän kuin lähtijöitä olisi. Kaikkein vaikeinta lähtö on sellaisten koulujen opiskelijoille, joilla ei ole valmista sopimusta minkään thaimaalaisen yliopiston kanssa.

Osa opiskelijoista on tehnyt rohkean valinnan ja lähtenyt matkaan yksittäisenä ns. free moverina. Asioiden järjestäminen itsenäisesti vieraassa maassa ja uuden koulun kanssa opettaa ainakin omatoimisuuteen, mutta on valmiiseen vaihto-ohjelmaan verrattuna työlästä ja samalla kallista.

Suomalaisyritys tarjoaa
kaikille opintoja Thaimaassa

Uutta vaihtoehtoa kaupittelee suomalainen Asia Exchange, joka tarjoaa aasialaisten kumppanuusyliopistojen kanssa 3-4 kuukauden pituisia Thaimaan- ja Kiinan-opiskeluohjelmia. Näiden ”Asiaohjelmien” kautta voi päästä opiskelemaan Thaimaassa Bangkokiin (Kasetsart University) tai Phuketiin (Prince of Songkhla University).

”Matkaan voi lähteä yksin, kaverin kanssa tai isommalla porukalla, meillä ei ole korkeakoulukohtaisia paikkarajoitteita”, sanoo Harri Suominen Asia Exchangesta.

”Ohjelmat ovat suunnattu korkeakouluopiskelijoille, mutta hakemuksen voi lähettää, vaikka ei vielä tai enää olisikaan korkeakoulussa.”

Asia Exchange on neuvotellut opiskelijoilleen normaalia alemmat lukukausimaksut ja majoitusratkaisut, joten hermojen lisäksi pitäisi säästyä myös rahaa. Hakumenettelyn luvataan olevan yksinkertainen, ja päätöksen opiskelupaikasta pitäisi tulla viikossa.

Asia Exchange