sun-lotion.jpgAuringonsäteily on vaarallista paitsi iholle, myös silmille. Hyvätkin aurinkolasit saattavat pysäyttää vain 50% säteilystä, ja vain harvat piilolinssit suojaavat säteilyltä.

Aurinko on pieninä määrinä iholle terveellistä, koska se lisää D-vitamiinin tuotantoa. Thaimaan paahteessa altistutaan kuitenkin lähes aina liiaksi haitalliselle UV- eli ultraviolettisäteilylle, joten suojautuminen on tärkeää.

Säteilyn voimakkuutta mitataan UV-indeksillä. Pohjois-Suomessa UV-indeksi saa kesäisin korkeimmillaan arvon 5, Etelä-Suomessa 6. Thaimaassa UV-indeksi voi olla peräti 15, joten varotoimet ovat paikallaan.

Ihon ruskettuminen on itse asiassa puolustuskeino haitallista UV-säteilyä vastaan. Ihon melaniini värjäytyy ja yrittää siten estää haitallisen säteilyn tunkeutumisen syvälle ihoon. Rusketus häviää ihosolujen uusiutuessa ja irrotessa, mutta säteilystä iholle aiheutuneet vauriot ovat pysyviä ja kasaantuvat ihmisen koko elinaikana.

Ultraviolettisäteily heikentää ihon kimmoisuutta ja lisää uurteita. Se kasvattaa myös ihosyövän riskiä. Pahimmassa tapauksessa syntyy melanooma, joka voi olla tappava.

Aurinkovoide on
tärkeää muistaa

Auringon porotukselta voi tietenkin yrittää suojautua oleskelemalla varjossa. Säteilystä kuitenkin vain puolet tulee suoraan auringosta, toinen puoli tulee heijastumina muualta. Tämän vuoksi varjossa ja pilvisenä päivänäkin ruskettuu.

Aurinkovoiteen käyttö on Thaimaan lämmössä tärkeää. Voiteet suojaavat lähinnä B-tyypin säteilyltä (UVB), joka on iholle vaarallisinta. Rusketusta aiheuttavan UVA-säteilyn suhteen suoja on paljon heikompi. Aiemmin oletettiin, että UVA-säteily ei ole vaarallista, mutta asiasta on saatu uutta tietoa. Siksi siltäkin tulisi suojautua mahdollisimman hyvin.

Suojakertoimeksi kannattaa valita tarpeeksi korkea luku (20 tai enemmän), vaikka nämä voiteet ovatkin kalliimpia, ja aloittaa rusketuksen otto varovaisesti. Palamisesta tulee aina pysyviä vaurioita.

Parasta suojaa tarjoavat ns. Australian standardin mukaiset voiteet, jotka suodattavat myös UVA-säteilystä vähintään 90 prosenttia. Ne tunnistaa pakkauksessa olevasta merkinnästä.

Lapsille Ilmatieteen laitos suosittelee suojaksi vaatetusta ja varjoa. Alle kaksivuotiaiden pitäisi välttää aurinkoa. Paras suojavoide lapsille on sellainen, joka ei imeydy ihoon vaan jossa on fysikaalinen suodatin, esim. sinkkioksidi tai titaanioksidi.

Silmät suojattava aurinkolaseilla,
halpamalleista enemmän haittaa?

Silmissä lyhytaikainen ylisuuri UV-säteily voi aiheuttaa lumisokeudeksi kutsutun tulehduksen. Se on onneksi yleensä paraneva. Pitkäaikainen altistus kuitenkin aiheuttaa mykiössä samentumia, jotka heikentävät näkökykyä. Se voi johtaa lopulta harmaakaihin syntyyn.

Aurinkolasien käyttö suojaa silmiä hyvin, jos linssit ovat oikeanlaiset. Thaimaan kaduilla myytäviä halpoja aurinkolaseja on syytä varoa, koska niiden laadusta ja silmille antamasta UV-suojasta ei ole takeita. Olennaista on linssin koko, sillä säteilyä tulee myös linssin sivuilta.

Pahimmillaan huono linssi ei suojaa kunnolla UV-säteilyltä, mutta kylläkin hämärtää näkökenttää, jolloin pupillit avautuvat tavallista suuremmiksi päästäen silmään enemmän valoa ja säteilyä. Näin aiheutuva vaurio saattaa olla jopa suurempi kuin ilman mitään aurinkolaseja!

Jos tarve ostaa kadulla myytäviä halpoja aurinkolaseja tuntuu kuitenkin pakottavalta, kannattaa oman näkökykynsä vuoksi harkita, vaihdattaisiko kehyksiin optikkoliikkeessä kunnolliset, suojaavat ja asianmukaisesti hiotut linssit.