Useimmat turistit asuvat Thaimaan-lomallaan hotellissa, eikä ihme, sillä tarjonta on hyvä ja hinnat edullisia. Kertaluokkaa ylellisempi vaihtoehto on vuokrata omaan käyttöön kokonainen talo tai villa eli huvila.

Huviloiden vuokrahinnat alkavat alle sadasta eurosta yöltä. Kalleimmista huviloista joutuu pulittamaan useita tuhansia euroja yöltä, mutta tilaakin voi olla jopa 20 hengelle. Etenkin useamman hengen seurueelle oma luksustalo monine makuu- ja kylpyhuoneineen voi olla paitsi laadukkaampi ja mukavampi, myös hotelliasumista edullisempi valinta.

Oman villan suurimpana etuna on tavallista hotellia suurempi yksityisyys, vapaus ja oma tila. Monet huvilatontit ovat korkean muurin ympäröimiä, eivätkä naapurit kurkistele mitä siellä puuhataan. Yksityistä uima-allasta voi siis käyttää vuorokauden ympäri ja vaikka ilman uimapukua, eikä huonenaapureiden metelikään häiritse. Omat ruoat ja juomat voi halutessaan hankkia edullisesti lähikaupoista, eikä niistä tarvitse maksaa hotellihintoja.

Useimpien huviloiden hintaan kuuluu siivous ja liinavaatteiden vaihto joko päivittäin, joka toinen päivä tai ehkäpä vain pari kertaa viikossa.

Kuva: HomeAway

Kuva: HomeAway

Odotukset ja todellisuus

Esittelykuvissa useimmat talot saadaan näyttämään upeilta, mutta todellisuus saattaa olla toisenlainen. Jos televisiokamera lihottaa kymmenen kiloa, kiinteistönvälittäjien kamerat näyttävät lisäävän uima-altaisiin aina vähintään muutamia metrejä ja tuhansia litroja.

Huviloiden vuokrausta hoitavat pääosin toimistot, jotka myös pitävät hyvää huolta niiden kunnosta, mutta kohteesta kirjoitettuihin arvosteluihin kannattaa perehtyä etukäteen pettymysten välttämiseksi. Jos vuokraat talon Thaimaasta unelmiesi lomaa varten, tuskin ilahdut mikäli uima-altaan vesi on limaista, ilma on sakeanaan moskiittoja tai vieressä on meluisa rakennustyömaa. (Löydät arvosteluja tämän artikkelin lopussa olevasta linkistä.)

Yksi usein pettymyksiä aiheuttavista seikoista on sijainti. Villa saattaa sijaita pitkän ja pölyisen hiekkatien päässä, mutta takseja tai mopoja ei näy lähelläkään. Sijaintia kannattaakin siksi tutkailla kartoista tarkasti etukäteen.

Perille voi olla vaikea löytää

Voit sopia vuokranantajan kanssa lentokenttäkuljetuksesta tai hoitaa sen itse. Ota huomioon, että vaikka taksiautoilijat tuntevat toki suurimmat hotellit, yksittäinen villa on heille luultavasti ennalta tuntematon. Osoitteetkaan eivät aina ole täysin yksiselitteisiä, joten on parasta tulostaa etukäteen mahdollisimman selvät ohjeet ja selvittää myös puhelinnumero, josta kuski voi tarvittaessa kysyä lisätietoja perille löytämiseksi. Kännykän kartta ja GPS ovat tietenkin hyvä apu, jos pystyt niitä käyttämään.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä sinulle esitellään huvila ja kerrotaan sen säännöt. Jos olet hoitanut maksut hyvissä ajoin etukäteen, kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta joskus on mahdollista suorittaa maksu vasta perille saavuttaessa. Ota tällöin huomioon, että kaikilla vuokranantajilla ei välttämättä ole käytössään luottokorttilaitetta, jolloin joudut maksamaan vuokran ja myös vahinkojen varalta perittävän takuumaksun käteisellä.

Tarkasta villa alkuun huolellisesti. Jos havaitset jotain olevan rikki, se kannattaa kirjata yhdessä ylös ja ottaa vaikka valokuva, jotta et joudu asiasta myöhemmin vastuuseen.

Muista netti, varo sähkölaskua

Useimmissa kohteissa on nykyisin langaton nettiyhteys. Sähkön osalta käytännöt vaihtelevat, ja kalliimmissa kohteissa se yleensä sisältyy hintaan. Joskus se kuitenkin veloitetaan erikseen. Tämä johtuu siitä, että sähkön osalta kustannuksissa voi syntyä valtavia eroja käyttötavoista riippuen. Säätämällä huonelämpötilan 20 asteeseen ja jättämällä ilmastointilaitteet päälle ympäri vuorokauden sähkölasku voi olla jopa monikymmenkertainen siihen verrattuna, että ilmastointia käyttää säästeliäästi tai suosii tuulettimia.

Omassa huvilassa asuttaessa liikkuminen on hotelliin verrattuna vaikeampaa, koska sijainti voi olla syrjäinen eikä lyhyen kävelymatkan päässä välttämättä ole paljoakaan mielenkiintoista. Joidenkin talojen varustukseen kuuluu skoottereita tai polkupyöriä. Vaikka näitä ei olisikaan, mopon tai auton vuokraus on Thaimaassa yleensä varsin helppoa. Vuokranantaja auttaa varmasti mielellään suosittelemalla sopivia paikkoja, joita tosin löytyy katujen varsiltakin. Osassa luksuskohteita voi olla mahdollisuus hankkia jopa oma kokoaikainen autonkuljettaja.

Lähialueen ravintolatarjonnan hyödyntämisen lisäksi huvilassa on yleensä mahdollisuus laittaa ruokaa keittiössä tai tilata sitä lähialueen ravintoloista. Suurempia pitoja varten paikalle voi olla mahdollista palkata oma ammattikokki.

Hinta riippuu vuodenajasta

Thaimaan paras huviloiden valikoima löytyy Booking.comista, jonka suomenkieliseen huvila-valikoimaan pääset suoraan alla olevasta linkistä.

[aio_button align=”none” animation=”none” color=”green” size=”small” icon=”chevron-right” text=”Huvilat: Booking.com” relationship=”nofollow” url=”http://www.booking.com/searchresults.fi.html?aid=318431;region=3287;src=region;nflt=ht_id%3D213;selected_currency=EUR”]

Loma-asuntojen hinnat riippuvat paljon vuodenajasta. Kalleinta aikaa on joulun ja uudenvuoden sesonki, kun taas sadekaudella hinnat voivat tippua huomattavastikin.

Huvilan vuokraus tapahtuu yleensä yö-, viikko- tai kuukausihinnoittelulla, ja pidempi aika tulee suhteessa edullisemmaksi. Suosituimpina aikoina varauksessa saattaa olla jokin vähimmäisaika, esimerkiksi viikko. Osa kohteista on tarkoitettu nimenomaan pidempiaikaiseen vuokraukseen.