Ayutthayan kuningaskunta (1351–1767) oli aikanaan kiehtova kaupan ja kulttuurin keskus, Indokiinan mahtavin valtio. Sen suosiosta kilpailivat niin kiinalaiset, intialaiset ja persialaiset kauppiaat kuin läntiset siirtomaavallatkin. Nyt noista loiston päivistä muistuttavat vaikuttavat rauniot, jotka UNESCO on julistanut maailman kulttuuriperinnöksi. Ayutthaya on suosittu päiväretkien kohde, kulttuurielämys vain 80 kilometrin päässä Bangkokista.

Nykyisen Ayutthayan kaupungin sydämessä oleva laaja alue, Phra Nakhon Si Ayutthaya Historical Park eli Ayutthayan historiallinen puisto, käsittää kymmenittäin palatsien ja temppeleiden raunioita. 1300-luvulla alkaneen neljänsadan vuoden loiston aikana täällä hallitsi 33 eri kuningasta. He alistivat valtaansa lähiseudun valtiot ja valloittivat myös khmerien pääkaupungin Angkorin.

Imperiumin hallintokeskus – Aytthaya eli ”voittamaton kaupunki” – oli miljoonan ihmisen koti, yksi maailman suurimmista kaupungeista ja väkirikkaampi kuin aikansa Lontoo. Vauras kaupunki vertautui koossaan ja rikkauksissaan Pariisiin, jonka hoviin kuningas Narai loi vahvat siteet 1600-luvulla.

Kulta-aika päättyi burmalaisten armeijoiden hyökkäykseen. Pitkän piirityksen jälkeen burmalaiset joukot mursivat pääkaupungin vastarinnan vuonna 1767. Ayudhya murskattiin täysin. Sen rikkaudet ja taideaarteet ryöstettiin, kirjastot tuhottiin ja kaupunki poltettiin maan tasalle. Tiilistä rakennetut temppelit jäivät pystyyn, mutta burmalaiset valloittajat katkaisivat huolellisesti kaulan sadoilta Buddhan kivipatsailta.

Vain 1,5 tunnin päässä Bangkokista

Rauniokaupungin nimellä on ehkä useampia kirjoitusasuja kuin millään muulla Thaimaan kaupungilla (myös Ayotaya, Ayothaya, Ayudhya, Ayutaya, Ayuthaya ja Ayuttaya), mutta kaikki tienviitat vievät samaan paikkaan. Tämä suosittu retkikohde on lähellä Bangkokia, ja sinne on helppo päästä.

Helpoin tapa tutustua Ayutthayaan on varata valmis päiväretki, johon kuuluu nouto hotellista ja laivamatka.

Itse matkustettaessa hyvä matkustustapa on juna, joita kulkee päivittäin noin 20. Matkan kesto on 1,5–2 tuntia, josta suurin osa kuluu köröteltäessä Bangkokin pikku kaupunkiasemilta toiselle; Don Mueang -lentokentän ja Ayutthayan välisellä raideosuudella menee alle 40 minuuttia. Hinta vaihtelee huomattavasti junan tyypistä ja matkustusluokasta riippuen. Esimerkiksi istumapaikka pikajunan ilmastoidussa kakkosluokassa maksaa 245 bahtia (2. luokan lippu 35, istumapaikka 60, Express-junan lisämaksu 150), kun hieman hitaamman junan tukalammassa kolmosluokassa voisi selvitä 15 bahtilla.

Erikoisuutena Ayuttahayaan kulkee myös vanhanaikainen höyryjuna, jota ajetaan nykyään kolmena päivänä vuodessa. Päivät ovat 26. maaliskuuta (rautatieyhtiö SRT:n perustamispäivä), 23. lokakuuta (kuningas Chulalongkornin kuolinpäivä) ja 5. joulukuuta (nykyisen kuninkaan syntymäpäivä). Juna lähtee Bangkokista aamukahdeksalta ja palaa illaksi. Liput on varattava hyvissä ajoin, koska ne myydään nopeasti loppuun.

Busseja lähtee 20 minuutin välein pohjoisesta bussiterminaalista (Mo Chit), hinta on 45–60 bahtia. Nopeampi vaihtoehto saattaa olla minibussi, joita lähtee Victory Monumentin luota (60 bahtia). Taksista joutuu maksamaan 800–1200 bahtia. Tarjolla on myös monenlaisia laivaretkiä Chao Phraya -jokea pitkin.

Polkupyörällä ympäri kaupunkia

Ayutthayassa edullisin kulkuväline on polkupyörä, joita voi vuokrata 30 bahtilla päiväksi. Maasto on tasaista ja liikenne Bangkokia rauhallisempaa. Vähemmän hikeennyttävää on sopia Bangkokin kollegoitaan hivenen leppoisampien tuk-tuk -kuljettajien kanssa kierroksesta, jonka aikana kartoitetaan tärkeimmät nähtävyydet. Hinnaksi pitäisi tulla enintään 200 bahtia/tunti.

Moniin kohteisiin peritään pieni pääsymaksu (20–30 bahtia). Tiukkaa pukeutumiskoodia täällä ei ole, joten aivan tukahduttavimpiin vaatteisiin ei ole pakko pukeutua. Tärkeimmissä paikoissa, kuten puun sisästä kurkistavan Buddhan pään kohdalla, on silti vartijat katsomassa, etteivät turistit käyttäydy sopimattomasti.