Koh Chang sijaitsee Itä-Thaimaassa noin 350 kilometrin päässä Bangkokista. Se on Thaimaan toiseksi suurin saari, pituudeltaan 30 km ja leveydeltään 17 km. Nimitys norsusaari tulee siitä, että saari muistuttaa kartalla norsun päätä.

Koh Changin asukasluku on noin 7000, mutta turistiajan ulkopuolella osa asukkaista sulkee liikkeensä ja lähtee kotiseuduilleen.

Koh Chang

Kasvavasta suosiostaan huolimatta saari on vielä kohtalaisen rauhallinen lomakohde lukuisine vesiputouksineen ja upeine rantoineen. Se sopii erinomaisesti perheille ja pariskunnille. Majoitusta löytyy bungaloweista luksushotelleihin.

Autolautalla ja lavataksilla

Tratin lauttasatamaan pääsee taksilla, minivanilla ja bussilla (4–6 h Bangkokista) tai vaihtoehtoisesti lentäen Tratin lentokentälle (n. 1 h Bangkokista) ja siitä taksilla satamaan. Oman tilataksin saa lähtemään Bangkokista noin 4500 bahtin hintaan. Matkatoimiston järjestämä minivan-kuljetus maksaa noin 500 bahtia ja kyyditettävät kerätään hotelleilta.

Saarelle kulkee kaksi eri autolauttaa (Ao Sapporot ja Ao Thammachat -laitureista) joka päivä noin tunnin välein 7–19 välillä. Lauttamatka kestää 30–45 minuuttia.

Lavataksikuljetukset ympäri saarta lähtevät heti Koh Changin lauttasatamasta sitä mukaa kun ne täyttyvät. Ensimmäiset mäet ovat todella jyrkkiä, ja ne ovatkin kokemus ensikertalaiselle.

Rauhallisia rantoja löytyy vielä

koh-chang3.jpgSaaren pääkylä on Whitesand Beach, joka sijaitsee päätien varressa länsipuolella saarta. Sieltä löytyy pääosa palveluista ja se onkin suosituin ranta saarella. Whitesandilta löytyy myös saaren suosituin yökerho Sabai menohaluisille. Sabain tavaramerkiksi ovat muodostuneet jokailtainen tulishow ja filippiiniläinen cover-bändi.

Koh Chang on kasvava turistikohde, ja sesongin ulkopuolella rakennustyöt edistyvät kovaa vauhtia. Uusia hienoja resortteja syntyy vieri viereen pitkin länsipuolen rantoja. Silti siellä on vielä muutama ranta, joissa huima kasvu ei vielä niin näy.

Yksi hienoimmista rannoista on nuorison suosima Lonely Beach. Se on pitkä ja upea hiekkaranta bungaloweineen, joka on kuin luotu auringonpalvojille. Päivät on pyhitetty auringonottoon, illat rantabileisiin ja rentoon hengailuun.

Koh Chang ei sovi mopoilun opetteluun

Lavataksit ajavat pitkin päätietä päivisin tiheään, mutta ilta-aikaan harvempaan ja hintapyynnöt ovat sen mukaiset.

Skootterivuokraamoita löytyy jokaisesta kylästä, ja vuokrat ovat alkaen 150 bahtia/päivä. Päätie on pääosin hyväkuntoista uudehkoa betonitietä, mutta Koh Chang on maastoltaan haastava. Jos aiempaa kokemusta mopoilusta ei ole, on syytä totutella ajeluun ennen kuin lähtee kokeilemaan todella jyrkkiä mäkiä, joita Whitesand–Longbeach -välilläkin on useita.

koh-chang2.jpgJotkut saarelta saatavat kartat saattavat virheellisesti näyttää, että saaren voisi kiertää päätietä ajaen. Tosiasiassa tie katkeaa vuorella saaren eteläosassa, mikä kannattaa ottaa huomioon jos lähtee ajelemaan itäpuolelle saarta. Molemmista suunnista tulva on tuhonnut joen ylittävät sillat, eikä sen edemmäksi kannatakaan mennä. Tulvat syntyvät sadekautena ja elokuussa sademäärä saattaa kohota pahimmillaan 700 mm:iin neliömetrille.

Bang Bao tarjoaa parhaat herkut

Eteläosassa saarta sijaitsee Bang Baon kalastajakylä, jossa on tarjolla saaren herkullisimmat ruuat. Merenantimia ja thai-ruokaa rakastavalle ehdoton vierailukohde!

Toinen loistava ruokapaikka löytyy vastapuolelta saarta Salak Phetistä, mutta sinne on kierrettävä koko saari, koska saarta kiertävä päätie katkeaa juuri näiden paikkojen välillä. Lavataksilla sinne pääsee kuitenkin mukavasti.

Salak Phet restaurantilla on laiturilla isot kala-altaat, jossa voit ruokkia kaloja ennen kuin päätät mitä kalaherkkua tilaat.

Omatoimiselle kiertelijälle saari tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa, mutta valmiita pakettejakin löytyy matkatoimistoista. Temppeleitä, norsusafareita, vesiputouksia, snorklausta/sukellusta, saariajelua, kanoottiretkiä, kalastusta, ravustusta… tai sitten vain rannalla löhöillen.

Malarian riski muuta maata suurempi

Koh Chang on perinteisesti ollut malaria-aluetta. Vahvistettuja malariatartuntoja on viime vuosina ollut huomattavasti vähemmän kuin vielä kymmenisen vuotta sitten, ja jossain vaiheessa malarian arveltiin jopa lopullisesti kadonneen alueelta. Joka tapauksessa estolääkityksestä on täällä enemmän hyötyä kuin muissa Thaimaan-kohteissa.

Paras vierailuaika saarella on marraskuusta helmikuuhun, jolloin lämpötilat ovat kohtuullisia ja sadetta vähän. Turisteja on kylläkin paljon ja korkeasesongin hinnat ovat tavallista korkeampia.