Viidakkosaari Koh Kood (Ko Kut) on Thaimaan neljänneksi suurin ja itäisin saari. Se sijaitsee aivan Kambodžan rajan läheisyydessä, Tratin provinssissa. Koh Changin saaristossa se on toiseksi suurin, ja rauhallista elämäänsä siellä viettää arviolta 1 600 asukasta. Toimeentuloa tarjoavat kookospalmut, kumipuuplantaasit ja kalastus. Kokoa Koh Koodilla on 105 neliökilometriä; leveyttä 12 ja pituutta 25 kilometriä.

Matkaa Laem Ngopin satamasta mantereelta on reilu 60 km, Koh Changilta 40 km ja Koh Makilta 20 km. Pikaveneellä matka Koh Makilta taittuu alta tunnissa ja Koh Changilta parissa tunnissa.

Koh Kood on hieman kalliimpi kuin muut lähisaaret. Suurin osa alle kahdestakymmenestä resortista ovat aasialaisten pakettimatkailijoiden luksusmajoitusta, mutta muutamia halvempiakin majapaikkoja on saatavilla. Monilla resorteilla kuljetus kuuluu paketin hintaan, ja käytössä saattaa olla jopa omat pikaveneet saarelle saapumiseen. Itse asiassa pohjoisen ja etelän resorteille ei edes pääse kuin venekyydillä, koska saaren tiestö on vielä kovin vähäinen.

Koh KoodPäätie kulkee Ao Khlong Chaosta lähes Khlong Mat sataman kautta Ao Salatin kalastajakylään, josta saa tuoretta merenelävää suoraan pöytään tarjoiltuna.

Varsinaista taksipalvelua saarella ei ole. Liikkuminen on lähes kokonaan skoottereiden varassa, mutta muutamia lava-autoja saarella kuitenkin pyörii, joilta voi mahdollista kyyditystä kysellä. Skootterin vuokraaminen maksaa noin 300 bahtia/vuorokausi. Tankkauspisteitä on harvassa, joten on hyvä pitää riittävä määrä polttoainetta tankissa koko ajan.

Parhaat rannat länsipuolella

Parhaimmat rannat löytyvät saaren länsipuolelta, jossa suurin osa resorteistakin sijaitsee. Yksi upeimmista on Ao Khlong Chao, joka on yksi upeimpia paikkoja seurata auringon laskua.

Snorklaaminen ja sukellus sopivat eritysesti Koh Koodin harrasteisiin. Kirkkaan siniset vedet ja rannan läheiset korallit luovat siihen mahtavat olosuhteet.

Keskellä viidakkoista saarta sijaitsee vesiputous, Nam Tok Khlong Chao. Se laskee suureen altaaseen, jossa voi käydä vilvoittavalla uinnilla. Vesiputous itsessään ei ole kovin suuri, mutta paikka on todella kaunis ja ehdoton nähtävyys saarella käydessä. Sinne pääsee puolen tunnin melomisella jokea pitkin tai kävelemällä noin neljä kilometriä polkua pitkin.

Saarella on muutama pieni kauppa, joista saa lähes kaiken tarpeellisen. Poliisiasema ja sairaala sijaitsevat lähellä temppeliä ja Khlong Matin laituria.

Toivottavasti et etsi iltaelämää tältä saarelta, koska sitä ei ole. Jos taas olet paossa kauppakojuja ja aurinkolasimyyjiä, etsit rauhaa ja kauniita rantoja, olet oikeilla jäljillä. Tällä saarella totaaliseen rentoutumiseen on loistavat mahdollisuudet. Sopii erityisesti pariskuntien kahdenkeskiseen ajan viettoon.

Tärkeitä numeroita:
039 525 747, 08 9503 8885 Ambulance
039 521 852 Koh Kood Hospital
039 521 657 Police station (Koh Chang)

Lue myös: www.kokood.com (englanniksi)