Rokotukset ja malaria Thaimaassa

MoskiittoThaimaa on melko turvallinen maa, ja riski sairastua matkalla vakavasti on pieni. Terveyttä ei kuitenkaan kannata jättää sattuman varaan.

Matkalla tarvittavat rokotukset on otettava hyvissä ajoin ennen lähtöä, jotta suoja ehtii muodostua. Liikkeellä kannattaa olla ajoissa siksikin, että osa rokotuksista vaatii sarjan (2–3 rokotuskertaa) määräväliajoin.

Hepatiitti voi aiheuttaa pysyvän maksavaurion tai kuoleman, joten rokotesuoja sitä vastaan on todella suositeltavaa hankkia. A-hepatiitin voi saada ruoasta, ja tämä rokote on käytännössä Thaimaan-matkaajille pakollinen. B-hepatiitti voi tarttua sukupuolisessa kanssakäymisessä tai neuloista, esim. tatuoinnista tai jopa hammaslääkäristä. Rokotuskertoja vaaditaan kaksi, mutta suoja kestää parikymmentä vuotta.

Japanin aivokuume tarttuu hyönteisistä. Sitä esiintyy pohjoisessa ja satunnaisesti etelässä touko-lokakuussa ja sadekautena. Tauti on harvinainen, mutta erittäin ikävä, koska se aiheuttaa pysyvän aivovaurion.

Tarvitaanko
malarialääkkeitä?

Pääsääntöisesti Thaimaassa ei tarvita malarialääkitystä. Malariaa esiintyy vain rajaseuduilla, lähinnä Burman ja Kamputsean rajoilla (myös Kwai-joki).

Turistikohteissa ei käytännössä ole malariaa (Ayuttahaya, Bangkok, Cha-Am, Chiang Mai, Hua Hin, Kanchanaburi, Khon Kaen, Koh Samui, Krabi, Pattaya, Phuket ja Sukhothai). Poikkeuksena on kuitenkin idän Koh Chang, joka on rajaseutujen ohella luokiteltu korkean riskin alueeksi.

Malaria leviää hyttysten pistoista. Sitä vastaan ei ole rokotetta, mutta siihen voi varautua syömällä estolääkitystä, joka aloitetaan jo ennen matkan alkua. Lääkkeet aiheuttavat kuitenkin ikäviä sivuoireita 2-5 prosentille käyttäjistä (esimerkiksi yliherkkyyttä auringonvalolle). Tämän vuoksi niitä määrätään vain todelliseen tarpeeseen.

Yksi yö malaria-alueella:
suojaudu hyvin pistoilta

Jos malaria-alueella ollaan vain yksi yö, lääkitystä ei pääsääntöisesti suositella. Hyönteisten pistoilta tulee kuitenkin tällöin suojautua huolellisesti (voiteet).

Malarian tartuntavaara on riskialueilla ympärivuotinen. Thaimaassa yleisin malarian muoto on P. falciparum, joka on samalla vaarallisin.

Suositeltava malarian estolääkitys on meflokiini (Lariam), doksisykliini tai atovakoni-proguaniili -yhdistelmä (Malarone). Lääkärin kanssa on hyvä keskustella lääkityksen sopivuudesta Thaimaan oloihin, koska Kamputsean ja Burman rajaseuduilla metsäalueilla on malarian muotoja, joihin tavanomainen lääkitys ei tehoa (klorokiini-, meflokiini- ja kiniiniresistenssiä). Näille alueille suositellaan doksisykliiniä.

Malarian tyypillisenä oireena ovat toistuvat, vilunväreillä alkavat kuumekohtaukset ja mahdollisesti vatsaoireet. Tauti voi olla oireeton pitkään, jopa vuosia tartunnan jälkeen. Nopea diagnoosi ja hoito on parantumisen kannalta tärkeää.

Pohjois-Thaimaassa Chiang Maissa on korkeatasoinen, vain malarian hoitoon erikoistunut sairaala.

Thaimaahan matkustettaessa
suositeltavat rokotukset:

 • Hepatiitti A
 • Kurkkumätä, jäykkäkouristus
 • Lavantauti
 • Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko

Kohteesta ja käyttäytymisestä riippuen eli riskiryhmille lisäksi:

 • Hepatiitti B
 • Japanin aivokuume
 • Malaria (estolääkitys – rokotetta ei ole)
 • Todistus keltakuumerokotuksesta vaaditaan, jos on tulossa keltakuumealueelta esim. Afrikasta

Rokote.fi: Thaimaa
Kansanterveyslaitos: Malaria

1 Response

 1. Normaaleista rokotuksista.
  Itseasiassa Thaimaalainen rokotusojelma on Suomalaista laajempi.
  Asian voit tarkistaa esim Bangkok International Hospital:sta.
  Itsellä ihan omakohtaisia kokemuksia, kun ihmetyksekseni huomasin,
  että Suomen lapsien rokotusohjelma on suppeampi kuin Thaimaalainen.
  Neuvolasta kerrottiin, että Suomalaista ollaan laajentamassa samaan muotoon.
  Eli se taas kerran lintukodon terveydenhuollosta.
  Esim. Hepatiitti-B kuuluu perus rokotevalikoimaan vastasyntyneillä, toisin
  kuin Suomessa.

  Rokotuksethan estävät epidemioiden puhkeamista, jos tietty osa väestöstä
  on saanut rokotuksen. Eli jos valta-osa on rokotettu suojaa se myös rokottamatonta
  väestöä.